С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Вземаме боклука на Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров (вдясно) благодари на шуменци за проявеното разбиране.

Община Търговище започва да извозва сметта си към регионалното депо за неопасни отпадъци в кв. “Дивдядово”. Това бе решено на заседанието на Регионалното сдружение за управление на отпадъците и бе подкрепено единодушно от шуменските общини. Причината за подобна мярка се крие в изчерпания капацитет на търговищкото сметище, поради което градът е пред заплаха от екологична катастрофа. Търговище ще плаща същата цена за тон отпадък, както останалите 8 общини в Сдружението.

В заседанието участва и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. “Нашето депо е пред запълване. В момента имаме пусната обществена поръчка за изграждане на нова клетка в него за 6,5 млн. лв., но тя е временно спряна заради обжалване. Надявам се, че до година – година и половина ще успеем да завършим строежа й. Поемам ангажимента тогава, при желание от ваша страна, да вземем същото количество ваш отпадък”, заяви кметът на Търговище. Той поясни, че общината му депонира годишно около 10 хил. тона сепариран боклук.

Според главния експерт по екология Живка Атанасова в шуменското депо се изхвърлят годишно около 30 хил. тона. То е със свободен обем от 429 хил. тона, който е достатъчен за следващите 13 години.

Кметът на Шумен Любомир Христов също даде положително становище като уточни, че съседите трябва да си помагат. От гласуваното решение става ясно, че Търговище ще може да депонира в Шумен не повече от 15 хил. тона годишно. Кметът на Търговище благодари на представителите на Сдружението за оказаната помощ, а решението ще внесе известно спокойствие у населението до приключване строителството на новата клетка.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *