Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 717

Вечерник по преславски

Хумористичен концерт-спектакъл “Вечерник по преславски” изпъстри сцената на Народно читалище “Развитие 1874” снощи. Спектакълът беше дело на колективите към читалището като част от проекта “Месец на Българското председателство на Съвета на ЕС във Велики Преслав” и беше пресъздаден по мотиви от поредицата “Фолклорен спектър” на Богомил Момов.

“Вечерникът е обичай, който се срещал само в шуменския регион. Типичен е за Преслав, Смядово и Дивдядово. Правел най-често между Великден и Гергьовден. Името на този вид седянка, всеобщо веселие, идва оттам, че се правел привечер на открито – на мегдана, на поляната или на хорището. Танците, както и песните, играели съществена роля в живота на преславяни, вечерникът бил времето и мястото за танци, песни и срещи. Всички присъстващи разговаряли, шегували се помежду си, възрастните сватосвали младите, клюкарствали, одумвали, с една дума – събирали информация.

 

Интересен момент били задявките, погледите, откраднатите целувки и закачките между момите и момците. Не били редки случаите да бъде грабната мома, да има сбивания за мома. Обстановката  била като на празник. На него присъствали и младите и старите. Веселието на младите заразявало и по-старите, които покрай тях си спомняли младостта. Независимо, че протичал под формата на забавление, Вечерникът бил свързан с надеждите на хората за пролетта, за природата и новата реколта през годината. В основата на това събиране все пак стояла работата. Жените се стараели в уменията си да предат, плетат, шият, чепкат, бродират. Засвирела ли гайда или кавал, обаче, всички присъстващи запявали песни и заигравали хора. С една дума Вечерникът бил най – колоритното явление сред преславските обичаи.” – тези думи звучаха, докато се вдигаше завесата, за да се даде началото на хумористичния спектакъл.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *