С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Вестник на арабски е издаван в Шумен

Ръководителят на проекта Росица Добрева /в средата/ заедно с екипа си, обяви, че 30 000 единици ценни старопечатни книги и артефакти ще бъдат дигитализирани по проект,

Вестник на арабски език е излизал в Шумен през 1937 г. Изданието се съхранява в библиотеката на НЧ „Д. Войников“. Неговото съдържание, както и на много други ценни книги, ще бъдат достъпни в електронен вариант по проект на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“, РИМ и ХГ „Елена Карамихайлова“. Той предвижда да бъдат дигитализирани 30 000 единици в трите институции, като във фонда ще влязат и старопечатни книги и ценни екземпляри и от библиотеката на читалище „Д. Войников“, каза ръководителят на проекта Росица Добрева, директор на Регионалната библиотека. Тя подчерта, че читателят не се интересува чие притежание е даден ценен екземпляр и целта на проекта е именно да се съберат всички тези материали, съхранявани в Шумен, на едно място като се оформи онлайн платформа, достъпна до всички специалисти или хора, които проявяват интерес към дадена област.

Проектът е на стойност 684 211 лв. и е финансиран от Норвежкия фонд. В него участват още Община Шумен, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и специалисти от Лихтенщайн, които ще оказват онлайн методическа подкрепа на шуменския екип.

Самите дейности по проекта ще се извършват от специалисти от РБ, РИМ и ХГ. Назначен е екип от 9 експерти от трите институции, както и 5-има външни експерти за 3D сканирането на обектите, каза Росица Добрева. Вече е проведена процедура за избор на доставчик на техниката, необходима за дигитализацията, която е на стойност 227 318 лв. Част от нея вече пристигна, а днес се очаква да бъдат доставени още компютър и два скенера.

Направен е вече и подборът на обектите, които ще бъдат дигитализирани по този проект, като Добрева се надява процесът да продължи и след приключване на проекта.

В следващите дни предстои обучение на екипа от експерти, но те вече работят с наличната техника

Проектът трябва да приключи през 2024 г. и да завърши с дигитална изложба.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *