С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

“Веселяче” покориха унгарци и румънци

Първо място на VII Международен танцов конкурс „THE SHINE OF BUDAPEST“ в Будапеща, Унгария завоюваха танцьорите от Детския танцов ансамбъл „Веселяче“ към ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ в Шумен, съобщават от пресцентъра на общината.

В конкурса участваха 23 състава от 16 държави. Шуменските участници получиха най-високото отличие в категорията за деца от 10 до 14 години. Под ръководството на Боряна Колева и Антон Марков те представиха 15-минутна програма с танци от всички етнографски области на България – фрагменти от танците “Кода 1”, “Тракийчета”, “Червената шапчица”, “Шопско надиграване” и “Северняшки финал”. 43 чаровни веселячета плениха публиката, която от първия до последния танц ги аплодираше на крака. За пореден път нашите малки танцьори показаха пред света невероятния български фолклор.

На връщане към България, по специална покана на банатските българи от гр. Винга, Румъния, децата от „Веселяче“ изнесоха съвместен концерт с техния ансамбъл “Българче”. Ръководител на състава във Винга е Стоян Михов – бивш танцьор на ансамбъл “Веселяче”, на ансамбъл “Тракия” и балетмайстор на ансамбъл “Българе”. Специален гост и водещ на концерта беше Драгомир Драганов, а събитието беше излъчено на живо по БНТ.

По време на конкурса в Унгария и при гостуването си в Румънния децата от ансамбъла преживяха вълнуващи моменти, които ще запомнят завинаги. При завръщането си в Шумен те бяха поздравени за блестящото си представяне и от ръководството на Обединения детски комплекс.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *