Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 585

Венков е кметът

Шумен е един от градовете, където БСП може да победи, а Венцислав Венков е нашият кандидат за кмет и съм сигурна, че на 27 октомври ще се поздравим с успех. Това каза председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова, която дойде в Шумен, за да подкрепи кандидата на БСП. На среща със симпатизанти в Младежкия дом тази вечер, в която освен кандидат-кметът, присъстваха водачът на листата на съветниците и председател на общинската организация на червената партия Веселин Пенчев, така и участниците в листата.

Като нетипично определи Веселин Пенчев поведението на шуменци напоследък, които все по-ясно и гласно надигат глави  срещу неправдите, особено когато срещу себе си виждат хора, които могат да ги решат. „Интересите на гражданите са заметени под килима и ние имаме една мисия – да помогнем на шуменци да се преборят със страха и да освободим Шумен от силовия кмет Любомир Христов. Убеден съм, че всичко това може да се случи с кандидата на БСП Венцислав Венков“, каза Пенчев.

Първите неща, които Венков ще направи, ако бъде избран за кмет на Шумен, е да провери финансовото състояние и да отвори общината за гражданите. Венков черта пред присъстващите приоритетите в своята платформа и цитира социологическо проучване, според което 94% от жителите на Шумен искат решаване на проблема с чистотата на водата. Пет години чакаме пречиствателната станция за питейни води и въпреки обещанията на сегашния кмет, това не се случва – спряна е процедурата по ЗОП, няма обособена санитарно-охранителна зона, не е ясно финансирането“, припомни сагата с водата Венцислав Венков и  подчерта, че този въпрос трябва да бъде решен. Решението на проблема той вижда в промяната на статута на язовира, общината да стане реален партньор на ВиК, във финансовото и кадровото стабилизиране на водното дружество, в промяната на процентите за собственост в дружеството.

Като друг приоритет в работата си Венково определи чистотата на въздуха и припомни, че Община Шумен загуби 12 млн. лв. за закупуване на електробуси с наивното обяснение, че общината няма учредено транспортно дружество. Загубени са и осигурените от програми средства за закупуване на модерни отоплителни уреди и замяна на печките на дърва, така както направиха десетки общини в държавата, каза Венков.

Проблемът с чистотата на града и селата също заслужава сериозно внимание, подчерта Венков. Неизмити улици, счупени съдове за смет, които по селата се събират веднъж месечно – така кандидатът на БСП за кмет на Шумен очерта картината. Варианти за решение Венков вижда в увеличаване събирането на съдовете 4 пъти месечно, двукратно измиване на улиците на града и четирикратно измиване на натоварените зони. Специално внимание Венков обърна на необходимостта от линия за компостиране и разделяне на отпадъците. Той припомни и непрозрачните действия на кметската управа, която предвижда изграждането на завод за преработка на отпадъци в кв. Дивдядово. Каква техника ще се използва, одобрена ли е, осигурени ли са средства, изчислени ли са ползите и рисковете, попита Венков и заяви, че по подобни въпроси гражданите трябва да бъдат питани.

Програмата на Венков предвижда създаване на фонд „Твоят дом“, чрез който гражданите да могат да участват с проекти за благоустрояване на крайблоковите пространства. Кандидатът на БСП предвижда още да бъде изработена 4-годишна програма за рехабилитация, зацветяване, ремонт на улици и тротоари, индивидуално плащане на такса смет, ремонт на Младежкия дом и Летния театър. Според Венков има нужда от нова политика в туризма, нова концепция за културния календар. Има идеи и за поетапно изграждане на терена на тежкия полк, включително и басейн, подобряване на учебната база, както и базата за масов спорт. Венков предвижда изнесени приемни на кмета и заместниците му по селата и кварталите, подкрепа на младите семейства и на възрастните хора. Специална подкрепа в програмата на Венков е предвидена за инвеститорите, които спазват европейските правила за заплащане на труда и социалните придобивки. Венков подчерта, че предвижда още актуализация на заплатите на администрацията. Няма да има чистка в администрацията, ще заложим на професионализма. Според него  хората, които искат властта, трябва да кажат как ще я упражняват и да чуят гражданите какво искат. „Ние сме по-умни, по-интелигентни, по-опитни, по-отговорни – гласувайте ни доверие и със самочувствие на победители да вървим на 27 октомври на избори“, завърши Венков представянето на приоритетите в програмата си.

Нинова подчерта, че кметовете на БСП поемат ангажимент да не увеличават местните данъци, да намерят начини да осигурят безплатни детски градини, подкрепа за младите семейства и семействата с репродуктивни проблеми. През октомври БСП внася в НС проект на Закон за възрастните хора, ще поиска и преизчисляване на старите пенсии. БСП ще настоява още за предоставяне на самостоятелни бюджети на селата, както и за преразглеждане на критериите за малките населени места, за да им се даде възможност да кандидатстват по проекти.

По повод кандидатурата на Красимир Костов, издигната от друга партия, Нинова заяви: „Смятам, че паралелната кандидатура ще навреди на БСП, но това е негов избор. Отиваме на избори с нашата кандидатура на Венцислав Венков и нашата листа и разчитаме на победа, каза Нинова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *