С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

1,2 милиона за Преслав

Предстои обновяване на ДГ “Снежанка” във Велики Преслав.

 

Нови три проекта за подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради и условията за спорт подаде в ДФ „Земеделие” общинска администрация във Велики Преслав. С проектите се кандидатства за финансиране от Програмата за развитие на селските райони и, ако те бъдат одобрени, общината ще вложи над 1 милион лева за обновления.

Дворното пространство на ДГ “Снежанка” ще бъде изцяло реновирано.

Първото предложение е за прилагане на енергоефективни мерки и подобряване на средата за отглеждане и възпитание на децата в ДГ „Снежанка” и нейния филиал в град Велики Преслав. Този проект е на стойност около 500 хил. лв. Вторият проект е за изграждане на модерна спортна площадка в парковото пространство под бившето пътно училище във Велики Преслав. „За това пространство имаме цялостен проект за спортна и детска площадка и от него сме избрали да направим сега комбинирано спортно игрище с подходяща настилка и заобикаляща инфраструктура”, поясни кметът. За обекта сме кандидатствали за безвъзмездно финансиране от 100 хил. лв.

Цялостното реновиране на ДГ “Снежанка” ще струва 500 000 лв.

Третият проект е за енергийна ефективност на сградата на общинската администрация. Предвидена е подмяна на дограмата и отоплителната инсталация. Заложена е и вътрешна изолация, тъй като сградата не позволява външно изолиране заради мраморната облицовка. Стойността на този проект възлиза към 600 хил. лв. „Проектните предложения са възможно разрешените, по които може да кандидатства общината и това е така, защото при първия прием ние подадохме предложения за общинска пътна мрежа, за улична мрежа в града и за обновяване на улици и водопроводи в 5 населени места от общината”, каза Александър Горчев. „В рамките на втория прием ние нямаме право да подаваме проекти за общинска пътна мрежа, както за улична и ВиК-мрежа по населените места. Затова кандидатстваме с три нови обекта по мярка 7.2 от втория прием”, поясни градоначалникът.

Припомняме, че община Велики Преслав спечели 1.7 млн. лв. от Оперативната програма за развитие на селските райони за реконструкция и рехабилитация на градските улици „Любен Каравелов”, „Отец Паисий”, „Йоан Екзарх, „Лозарска” и „Чергобиля Мостич”. Те ще бъдат преасфалтирани и с подменени тротоари и бордюри, но преди това трябва да се сменят водопроводите, за което се търсят средства. С избран изпълнител и предстоящо стартиране на строително монтажните работи е и рехабилитацията на общински път- кв. Кирково-промишлената зона с връзка по стария път за гр. Шумен с републикански път I-7 Шумен – Велики Преслав.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *