Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Велики Преслав – на карта

Излезе от печат новата илюстрована карта “Велики Преслав”. В нея в научно-популярен стил е показана вековната история на града, съобщи директорът на Археологическия музей в града д-р Александър Горчев.

Картата представя възстановка на дворцовия комплекс на града от IX-X век с най-важните административни, стопански, жилищни и църковни сгради от времето на столичния период. Представен е общ план на столицата, териториалните граници на българската държава при цар Симеон, както и част от владетелите от Крумовата династия управлявали държавата, духовници и старобългарски писатели свързани с Велики Преслав, уточни д-р Горчев.

Можете да намерите и най-важните исторически обекти в съвременния град.

На картата е представен и общ план на уличната мрежа на днешния град, с обозначени най-важните от туристическа гледна точка обекти – църкви, хотел, къщи за гости, заведения за хранене и развлечения, бензиностанции, РУ на МВР, болница, туристически информационен център.

Картата е реализирана от Археологически музей” Велики Преслав” с финансовата подкрепа на Министерството на културата по проект” Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *