С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Вдъхновение

Националният пленер по живопис „Шуменско плато“ беше открит днес от зам.-кмета по образование и култура на Община Шумен д-р Найден Косев. Той поздрави участниците и им пожела приятен престой, творческо вдъхновение и на добър час. След откриването те получиха като подарък каталога „Съвременни шуменски художници“. Изданието представя съвременни творци в областта на изобразителното изкуство, съобщават от пресцентъра на Община Шумен.

По време на пленера майсторите на четката имат възможността да черпят вдъхновение и да творят сред природните и исторически забележителности на територията на платото. На участниците е осигурен достъп до Шуменската крепост и до Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. На 27 август са организирани посещения в НИАР „Мадара“ и в НИАР „Плиска“, които също са част от програмата на събитието.

Пленерът няма определена тематична или жанрова насоченост. В тазгодишното издание се включиха 10 художници от Шумен, Търговище, Нови пазар, Варна, София и Кюстендил. Националният пленер по живопис ще завърши с изложба от творби на участниците. Експозицията ще бъде представена на 31 август от 17.00 часа във фоайето на втория етаж в сградата на Община Шумен.

След приключване на пленера всеки участник предоставя по една своя картина за попълване на творческия фонд на общината. Общинската администрация също ще предостави една от тези творби на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ за обогатяване на фонда й.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *