Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Вдигат данъците?

Три варианта за промяна на размера на данъка върху недвижимите имоти предлага кметът на Шумен Любомир Христов в Проект за Наредба за изменение и допълнение на наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Шумен. В нея са предложени новите размери да бъдат вдигнати от 1,3 на 1,5 промила, 1,8 промила или 2,0 промила. Администрацията е улеснила данъкоплатците като е приложила и примерни изчисления какво това ще струва на шуменци. Проектът предвижда също и уеднаквяване на данъка за физически и юридически лица /предприятия/ поради отпадане на приетия досега диференциран подход относно данъка върху недвижимите имоти между двете категории данъкоплатци.

Предложенията за нов размер на данъка върху недвижимите имоти ще засегне 53 903 партиди на физически лица и 5305 партиди на юридически лица(предприятия), са изчислили от администрацията.

Мотивите на кметското ръководство за исканото увеличение са, че ставките за данък върху недвижимите имоти не са променяни от 2009 година, а за данък върху превозните средства от 2019 година. Измененията на данъчната ставка за данък върху недвижимите имоти, според кмета, са пряко свързани с осигуряване на допълнителен финансов ресурс от местни приходи, който ще помогне за нормалното представяне на публичните услуги на гражданите, пише в докладната, приложена към Проекта за Наредба.

Наредбата е публикувана за обществено обсъждане на 22 ноември 2021 г. Срокът за предложения и становища по проекта е 30 дни  от публикуването и. Предложения и становища се приемат на гише № 3 в сградата на Общинска администрация Шумен и на e-mail i.shtereva@shumen.bg.

Наредбата и предвижданите промени, както и докладната на кмета Л. Христов, са качени на интернет страницата на общината в рубриката „Проекти за Наредби и Правилници“. Пълният текст можете да намерите тук .

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *