Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Василица 2022

За 13-а поредна година център “Амалипе” организира отбелязване в публични институции на Василица – ромската Нова година. Ковид-19 пандемията оналага някои от мероприятията да бъдат проведени виртуално, като това не е пречка и тази година да получим съгласие от различни институции, коментира Силвия Станчева, регионален педагогически координатор на “Амалипе” за Североизночна България.

На 14 януари сурвакарите на СУ „Тр. Симеонов“ Шумен ще бъдат виртуални гости на Вицепремиер Калина Константинова, а децата от СУ „Ц. Церковски“ Н. Козлево ще разкажат легендата за Банго Васил в  Посолството на Белгия в България.

Коледарите от средното училище в гр. Върбица ще бъдат виртуални гости в Президентството, ще сурвакат вицепрезидент Илияна Йотова.

Историята на Васильовден, наричан още БангоВасили, ще разкажат ученици и учители от ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Шумен, на живо от 8,45 часа, в 31 кабинет в сградата на училището. Учители ще се превъплътят в герои от легендите, а учениците ще са с нови ромски костюми, закупени по проект, спечелен от училището.

В ПГСС Шумен, учениците от клуб „Фолклор на етносите“ ще представят мюзикъл, посветен на Василица. Ще стартират от 10,15 часа в сградата на гимназията.

Учениците от СИП „Фолклор на етносите“ към основното училище в с. Изгрев, за поредна година ще сурвакат местния кмет.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *