С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Бюджет, вода, винетки

Бюджетът на община Шумен за тази година, проблемите с цената на водата и винетките за кварталите – това вероятно ще бъдат трите най-спорни въпроса за предстоящата на 31 януари сесия. Това стана ясно на днешното заседание на Консултативния съвет към Общинския съвет , свикан от председателя проф. Борислав Беджев.

Проектът за Бюджет 2019 вече имаше обществено обсъждане, но гледането му под лупа по функции и параграфи ще стане по време на сесията. Обсъждането по точките за провеждане на Общо събрание на ВиК на 6 февруари и на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водите на 13 февруари ще бъде съсредоточено около цената на водата. Шуменските представители ще настояват за запазване на старата цена, тъй като нито инвестициите са изпълнени, нито качеството на водата се е подобрило.

Съветниците ще обсъдят и проблема с винетките, който засяга жителите на кварталите Мътница и Макак. Предложението на кмета Любомир Христов е участъците от републиканската пътна мрежа между Шумен и двата квартала да отпаднат от обхвата на платената пътна мрежа, за която се изискват винетки. Вероятността табелите за край на Шумен да се поставят след двата квартала, а пътят да остане републикански и АПИ да се грижи за него, според запознати, е почти невъзможен. Съветниците обаче вероятно ще подкрепят докладната на кмета, в която се търси вариант жителите на кварталите да не плащат винетки за тези участъци.

На сесията ще бъдат обсъдени още Наредбата за настаняване в общински жилища, промени на Проекта за изменение на Статута за присъждане Наградата на Шумен в системата на образованието и науката, ще бъде приета и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за размера на местните данъци. Промяна на данък сгради и такса смет не се предвижда. Ще бъде обсъждани и цените за паркиране в зоните, управлявани от ОЖИ.

Дневния ред предвижда още продажба на 4 броя общински жилища на наематели, както и продажба на други общински поземлени имоти.

Съветниците ще трябва да одобрят и кандидатстването на Община Шумен с проект „Реконструкция и модернизация на Корпус 1 от спортен комплекс „Плиска“

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *