С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 509

Броенето започна

Последни указания.

В 20,15 ч. зам.-председателят и говорител на РИК Мариела Великова обяви край на изборния ден за депутати в 48-ото Народно събрание в област Шумен. Право на гласуване имаха 184 432 избиратели в областта. Колко от тях са отишли до изборните урни ще стане ясно след приключване на обработката на протоколите на Секционните избирателни комисии /СИК/. „За първи път ЦИК не изисква към 20 ч. РИК да дава информация за избирателната активност. Тя ще бъде обявена след приключване на обработката на всички протоколи от СИК“, заяви Великова на пресконференция в зала „Арена Шумен“, където се приемат материалите от СИК.

Зам.-председателят и говорител на РИК Мариела Великова обяви краят на изборния ден, който премина сравнително спокойно.

Изборният ден премина сравнително спокойно, коментира Върбанова. В секция №5 в с. Каспичан поради повреда на машината, е прието решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, а в секция №76 в НУ „Ил. Р. Блъсков“ в Шумен гласуването е продължило на една машина, поради повреда на втората.

През целия изборен ден в РИК – Шумен са постъпили 1 жалба и 2 сигнала. Жалбата е за намеса на председателя на комисията, който лично поставял картата за гласуване в машината и наблюдавал кой как гласува. Единият сигнал е от с. Вехтово, където кметицата е посрещала хората пред секцията и ги инструктирала как да гласуват. Вторият сигнал е срещу потребител, който във фейсбук страницата си е пуснал снимка как е гласувал. След направената проверка, РИК е преценила, че жалбата и сигналите са неоснователни.

В зала Арена към 8,30 започнаха да пристигат представители на секционните комисии. Там те ще предадат флашките от машините за гласуване, протоколите, както и разписките, пуснати в урната. Информационно обслужване ще брои на 100 процента всички разписки за сравнение с отчета на машините.

На територията на ОДМВР- Шумен няма данни за възникнали сериозни проблеми и инциденти по време на изборния ден, съобщават и от пресцентъра на полицията. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на изборните книжа и материали от всички секционни избирателни комисии до РИК.

Звената „Български документи за самоличност” са издали общо 31 удостоверения, само в днешния изборен ден са издадени 14.

Постъпили са 9 сигналa, свързани с избирателното право. Докладвани са в компетентната прокуратура, предприети са незабавни действия, съобщават от пресцентъра на полицията.

Първи в зала Арена Шумен пристигнаха две СИК от Шумен – подвижната урна и пенсионерски клуб.

 

Стиковане на действията.

Получените от СИК флашки с данните ще бъдат запечатвани в плик и предавани на Изчислителния център

Последни уточнения.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *