С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,705

Бракониерите – на 112

Cigani-gora

66 сигнала основно за бракониерство и незаконен добив са предадени чрез телефон 112 към горските стражари на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП) в Шумен от началото на тази година, съобщи пресаташето на службата Мина Сарова.

36 от обажданията тях са регистрирани в област Варна, 15 – в област Добрич, 9 – в област Шумен, а 6 – в област Търговище. След незабавната реакция на мобилните контролни екипи са съставени 13 акта. Нарушенията, за които гражданите алармират чрез националната система за спешни повиквания, са свързани най-често със съмнения за незаконен добив, транспортиране на дървесина и бракониерство. В 6 от случаите е подадена информация за пожари – всички в съседство на горски територии в границите на област Варна. Екипите на СИДП са се отзовали веднага и са съдействали за потушаване на огъня.

„Благодарим на гражданите за съпричастността към опазването на зеленото богатство. Гората е на всички ни и обществената чувствителност към проблемите в сектора е изключително важна за ограничаване на нарушенията. Разчитаме на добросъвестността на хората, защото полагаме максимални усилия да реагираме бързо и адекватно на всички подадени сигнали”, коментира директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.

Постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите заработи в средата на миналата година. До края на 2015 г. са постъпили 177 сигнала за нарушения в горските стопанства на четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, за които отговаря СИДП. Съставени са 11 акта. 40 от спешните повиквания алармират за пожари, 8 от които са в Шуменско. В 21 от регистрираните случаи са предприети мерки за предотвратяване на огнени инциденти в близост до горски територии.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *