С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Борба за първокласници

Наредбата за прием на ученици в първи клас в училищата на община Шумен обсъди на свое заседание днес комисията по просвета, образование и наука към Общинския съвет. Според председателя Валентина Тодорова процесите могат да се регулират и да бъдат удовлетворени както родителите, така и учителите. Очаква се първокласниците да бъдат равномерно разпределени в 11-те училища на града, но обикновено има няколко предпочитани заведения, коментираха съветниците. Това според тях може да доведе до пренасищане на едно училище и отлив на деца в някои училища. Бисерка Йовчева,  обаче, се обяви против всякакъв административен натиск и ограничение на директорите. Вярно е, че има трайна тенденция за намаляване на първокласниците, но отливът на деца в някои училища се дължи на недобрата работа на директорите, заяви Бисерка Йовчева.

Тази година първокласниците в града са 689, с 83 по-малко в сравнение с миналата година, коментира зам.-кметът Найден Косев.  Той напомни, че отговорност и задължение на директорите е да преценят колко паралелки могат да обучават и за колко деца ще имат база, както и да си направят разчети във връзка с предстоящото преминаване на едносменен режим през 2019/2020 г. Общините ще трябва да разработят система за прием, където водещо начало ще бъде близостта до училището, трябва да се определят и прилежащите към училищата райони, каза Косев. Валентина Тодорова, обаче, напомни, че местоживеенето е предимство, но не е задължително условие за прием на детето. Според  Живка Тонева няма да има проблем при образуването на паралелките, тъй като държавата определя стандартите и броя на паралелките според условията в училището.

Съветниците се обединиха и около идеята, че Министреството на образованието трябва да промени стандарта за брой деца в паралелка, ако искаме учителят да има време да обърне внимание на всяко дете. Предстои министреството да публикува и Стандарти за физическата среда, което ще облекчи работата на директорите.

Ако бъде приета Наредбата на сесията в четвъртък, тя ще влезе в сила от 1 март.т.г.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *