С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Борба за болницата

Да отстояваме завоюваното  досега, около тази теза се обединиха представителите на Областната здравна комисия и лекарското съсловие по повод новата Национална здравна карта. Според шуменските специалисти, националната комисия е орязала предложенията на областната комисия и поискаха  ново преразглеждане на документа. На съвещанието, свикано от председателя на комисията и областен управител проф. Стефан Желев, присъстваха още депутатите д-р Румен Генов от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП и д-р Нигяр Джафер от ДПС, както и омбудсманът Иван Капралов. Депутатите заявиха подкрепа и готовност да защитават взетите от областната здравна комисия решения.

Според новите предложения за неврологично отделение на МБАЛ местната комисия предлага да бъде отпуснато още едно легло за дейности от ІІІ ниво на компетентност. В отделение УНГ да бъдат отпуснати още две легла за дейности на ІІІ ниво. В неонатологично отделение се предлага да има 14 легла за дейност І ниво и 11 за дейност ІІ ниво. За Очно отделение местните здравни специалисти поискаха да се предвидят 5 легла за дейност на ІІ ниво. Всички се обединиха и около предложението КОЦ със своите високотехнологични методи за диагностика и лечение чрез позитрон – емисионна томография и РЕТ-скенера да бъдат включени в националната здравна карта. За Инфекциозно отделение се реши да се искат 10 легла І ниво и 14 – ІІ ниво. Предложението за пневмология и фтизиатрия е за 20 легла І ниво и 17 – ІІ ниво.

Решено бе още при бъдеща актуализация на здравната карта комисията да предложи да се предвидят легла в кардиологично отделение и отделението за съдова хирургия за дейности ІІ ниво, тъй като има възможност за кадрова обезпеченост.

Още в началото Капралов призова да се изработи единна позиция, която депутатите да защитават на по-високи нива. Според Нигяр Джафер водещ при вземането на решение трябва да бъде интересът на пациента и на работещите в здравните заведения. Джафер обвини за разминаването  МЗ и заяви, че методологията е сбъркана. „Стремежът за 100% използваемост на леглата е абсурден“, каза депутатката и уточни, че Шумен трябва да защити очното и ушното отделения, неонатологията и КОЦ да продължат да изпълняват функциите си, за нервното отделение да се отстоява ІІІ ниво, за да се задържи постигнатото. Зад всички проблеми стоят съдби, трябва да защитим постигнатото и да надграждаме, каза още Джафер.

Според Иван Иванов промените не са в полза на обществото. Проблемът е сериозен и без друго МБАЛ не е в цветущо финнасово състояние, не трябва да допускаме да се стигне до колапс на здравното заведение, каза Иванов.

Според д-р Генов няма място за притеснения и вероятно е необходима по-добра разяснителна кампания.

Директорът на МБАЛ Велики Преслав д-р Иван димитров каза, че в новия здравен документ липсва анализ и има нарушение на законови разпоредби. Системата вече е изкривена и ще роди уродливи идеи, каза Димитров.

След  дълги дебати новите предложения бяха приети единодушно. До 23 май документът трябва да бъде внесен в националната здравна комисия, която да одобри направените от Шумен предложения.

Коментари

  • Нели Димитрова май 14, 2018 в 8:48 pm

    Борба до победа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *