Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 586

Болница по време на епидемия

48 деца са родени в МБАЛ – Шумен от началото на извънредното положение на 13 март

Заразени толкова, починали толкова, изписани толкова. Ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб за коронавируса приличат на сводки от фронта през военно време, а между „снарядите“ на репортерите притичва някой „санитар“ със съобщене за поредния „екзитус леталис“, медицински евфемизъм за настъпването на смъртта. Докато в залата за брифинги броят жертвите, в една друга зала на третия етаж в МБАЛ – Шумен – в родилното отделение, от началото на „войната“, 13 март, когато беше обявено извънредното положение, са родили 48 деца. И в този момент в родилното лежат 18 жени за които светът на коронавируса не съществува, а гледат на всичко през призмата на един бъдещ човешки живот.

Д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ – ШУМЕН АД

Фронтовата линия, ако продължим военната терминология, в МБАЛ – Шумен минава през четвъртия етаж. След избухването на пандемията от коронавирус и въвеждане на извънредно положение всички болнични заведения в страната са преминали в режим на готовност за приемане на пациенти с коронавирус, в Шумен те се настаняват в „инфекциозното“ на четвъртия етаж. „Тук са обособени два сектор, в единия се приемат само пациенти със съмнения за коронавирус, а в другия с доказано положителни проби за наличие на вируса.“ – обяснява ситуацията д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ – Шумен.

От началото март болницата работи в усложнена обстановка. „Заради коронавируса ограничихме плановия прием. Тези, които постъпват не по спешност, пациентите с хронични заболявания, пациенти за операция на катаракта в очното отделение например, такива не се приемат.“ – разказва д-р Димитър Костов. От една страна броят на пациентите е спаднал рязко заради тези ограничения, от друга – самите пациенти се притесняват, че в болницата вече има пациенти с коронавирус и се притесняват да посещават не само МБАЛ, но въобще лекарските кабинети в града.

„Болницата работи с ок. 50 процента от капацитета си и под него. Приемат пациенти АГ, работи родилната зала, хемодиализата, инфекциозното отделение, което сега е на третия етаж и приема всички други болни със заразни болести различни от коронавирус, очаква се да започнат кърлежопреносимите болести. Във всички останали отделения се приемат само спешно болни, правят се спешни операции, лекуват се инсулти, тежки спешни случаи във вътрешно, както и пациенти на ортопедията.“ – описва разстановката на силите д-р Костов. Част от лекарите, като тези във физиотерапия, очно отделение или урологията са пуснати в отпуска, като работят само дежурни екипи в тях. В болницата към днешния ден има 171 пациенти – 20 в хирургията, деветима с тежки инсулти в неврологията.

Намаленият капацитет е предизвикателство за финансовата сигурност на МБАЛ – Шумен. „Рано е да говорим за финансовите измерения, имаме ок. 90 и няколко хиляди лева, които не са платени от Здравната каса за януари и февруари, не ни ги изплатиха, защото бяхме надвишили лимита. Сега с този капацитет не сме го достигнали за март и има възможност да ги получим. Така че за март, може би, заплатите ще бъдат осигурени, за април, както започва с 50 процента натовареност…“ – докторът прави пауза и обяснява, че очаква правителството и здравното министерство да предложат някакъв друг механизъм за компенсиране на болничните заведения, които не попадат в схемата 60/40, на която може да разчита бизнесът.

Въпреки, че засега в Шумен има само трима пациенти с коронавирус, в МБАЛ се готвят за евентуален ръст на заразените. Две операционни зали в края на операционния блок имат връзка с ОАРИЛ и са превърнати в реанимационни зали за пациенти с коронавирус. Ако се наложи. Изгражда се директна връзка между стария терапевтичен блок и тези зали, така че да не се разкарват корона пациенти по коридорите.
В обществото и медиите се създаде впечатление, че вече са „уредени“ респираторните апарати, но това е частично вярно. Има купени, но не са доставени. Един апарат за ветнилация е купен от средствата на дарителската кампания „Помогни сега“, един е купил собственикът на „Булмаг“ Юрий Трънчев, един община Хитрино, един трябва да дойде от кампанията за набиране на средства с СМС-и, известно количество ще достави централизирано и здравното министерство, но проблемът е един за целия свят – сроковете на доставката.

По същия начин изглежда и темата с предпазните средства за персонала. „Взети са всички мерки за сигурност, във всяко отделение има изолатор, в който се настаняват всички пациенти с температура и съмнителни симптоми, ако се налага се взима проба. Защитни облекла и средства има за всички, но те за различни, има препоръки в кое отделение с какви предпазни средства се работи. Не можем целия персонал да оборудваме така, както са оборудвани тези, които работят с пациенти с коронавирус.“ – казва д-р Костов за притесненията на близки на медици, че не всички имат добра защита. Проблем към днешна дата са гащеризоните за персонала, който работи „на първа линия“. Еднократните са на привършване, сега трябва да използват вече многократни, а темата за тяхната дезинфекция влезе и в брифинга на националния щаб в петък. „Сега ще ги изперем с биоцид и ще видим после в какво състояние ще бъдат.“ – коментира директорът на МБАЛ. Проблемът с гащеризоните не е толкова финансов, един струва 70 лева от „Булбио“, но има проблем с времето за доставката.

По думите на медицинския шеф персоналът вече започва да свиква с утежнения режим, но ако се усложни обстановката ще бъде нужна и помощ. Засега на телефоните за доброволци са се обадили и са се записали немедицински лица и една лаборантка. Лекари доброволци не са се записали, но от БЛС са подали имена, към които здравното заведение може да се обърне тогава, когато това стане наложително. По същия начин ще бъдат търсени и медицински сестри, излезли от системата на детските ясли и други звена.

Приключваме разговора с д-р Димитър Костов със състоянието на заразените с коронавирус в Шуменско. Един вече беше изписан, последният пациент и възрастната жена са в сравнително добро състояние, малко по-тежко е положението на другия мъж.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *