С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Болницата без пари

Д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен

Работещите в МБАЛ-Шумен няма да получат аванс за май в края на този месец, както е по график.

“На 30 април трябва да се преведе аванс от заплатата за май, но той ще се забави заради липса на договор със Здравната каса”, казва управителят на болницата д-р Атанас Атанасов. Заплатите за март и авансът за април са изплатени на 15 този месец, поясни д-р Атанасов.

За проблема, че лекари и сестри ще прекарат майските празници без пари, алармира тази сутрин с пост във фейсбук д-р Десислава Найденова, председател на болничното дружество на БЛС.

“Тъжно е медицинската професия да бъде принизявана до такова ниво. Непрекъснато се говори за корупция, некадърност и линчуване на лекари и твърде малко за безизходицата, в която е забуксувало българското здравеопазване днес. Лекарите и сестрите в болницата, поемащи спешността и най-тежката патология, са с най-ниско заплащане, поради което са принудени да работят на по 2-3 места. Все по-големият стрес и ниското заплащане доведоха до критичен минимум на специалистите в държавните болници, от което страда пациентът.

С проекта за национална здравна карта от тази година ще пострада приемът в много болници, включително и шуменската. Вероятно с финансова цел се отнемат предвидени нива за легла за ІІ и ІІІ ниво на компетентност в ключови отделения, което ще ограничи достъпа на определени нозологии от заболявания в МБАЛ – Шумен и пациентите ще бъдат принудени да търсят лечение във Варна, доста често дори в условия на спешност. Това е в ущърб на пациента и болниците, които няма да могат да сключат договор за съответните клинични пътеки.

Стагнацията и опитите да се свие дейността в шуменската болница, целенасочената политика да бъдат прогонени водещи специалисти, мед.сестри с дългогодишен опит, както и ограничаване на професионалното развитие на млади лекари чрез принудително сваляне на нива на компетентност, ще понижи драстично нивото на оказаното болнично обслужване. А пациентът не се вълнува от това, той иска помощ. И нима не е това целта на професията Лекар? Защо държавата поставя медика на колене, ограничавайки развитието му и достъпа на пациента? Защо позволява млади лекари и доказани специалисти да напускат родната страна? Въпроси без отговор. Въпроси за размисъл на всеки от нас”, пише д-р Десислава Найденова.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *