С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 835

Боклуците – по местата!

Смяната на "раклите" с "иглу"-та, като зеленото ще предотврати ровичкането и разпиляването на отпадъци.

Смяната на “раклите” с “иглу”-та, като зеленото ще предотврати ровичкането и разпиляването на отпадъци.

Всеки боклук да си знае казана. Така в устата на еколозите от общинската администрация в Шумен звучи пословицата за жабата и гьола. Аналогията идва заради зачестилите случаи, в които шуменското население си хвърля битовите отпадъци в контейнерите за хартиени, пластмасови и стъклени отпадъци.

 
“Отправяме апел към нашите съграждани да използват по предназначение съдовете за разделно събиране на отпадъци.” – коментира пред репортери днес главният екоексперт на Община Шумен Кръстинка Радушева. “Особено през летните месеци, когато температурите са високи, всички виждаме какво представляват тези контейнери.” – добави Радушева и обясни, че бедата идва от честотата на събиране на “цветните” контейнери.

 
Ако сивите бобри за битовия боклук се събират ежедневно, сините и жълтите контейнери на “Екопак” се събират пет пъти месечно, а зеленият веднъж в месеца. “Екопак” държи 72 точки с контейнери в северната част. Оператор на южната е “Булекопак” със 117 точки и там събирането е четири пъти месечно на сините и жълтите съдове и на всеки 40 дни за зелените.
При това положение всеки може да си представи как се вмирисват цветните контейнери, ако се напълнят с обелки от дини, пъпеши и остатъци от буламач. Въпросът обаче има още една страна – общината плаща допълнително за всеки боклук в цветните контейнери, който стига до сметището след сепарацията на “полезните” отпадъци.

 
Операторите на съдовете за разделно събиране търсят начин да намалят и ровичкането и разпиляването на отпадъци. От “Екопак” искат да сменят сегашните “ракли” със съдове тип “иглу”, където отворите за изхвърляне на отпадъци са малки и не позволяват бъркане из казана. Такива иглута вече е въвел за стъклените отпадъци “Булекопак”.

Коментари

  • Loveca_ юни 23, 2015 в 11:35 pm

    Смяната на зелените контейнери има добра и лоша страна. Добрата се вижда, но лошата е, че като счупиш прозорец, огледало, витрина, холна масичка или каквото и да е подобно, хората с будна съвест оставят това парче до контейнера. Като оня виц, дето трябва да се наврат 3 цола в цол и половина.
    Едно време видях в Тракията един беше отворил зелен и беше подпрял рамка на прозорец на него. С едната ръка го придържаше, а с другата беше хванал един чук и всичко си падаше на мястото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *