Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 804

Бойлер – бомба

Взрив на електрически бойлер срути голяма част от къща на ул. “Гео Милев” 10 в кв. Тракия. Пострадала е и съседната къща на номер 8. В момента на инцидента в къщата е нямало никой, няма пострадали при взрива.

Според очевидци от квартала тътен като от взрив се разнесъл към 14:10. Разтресоха се стъклата, имаше вибрации и в стените, по предметите по бюрото ми, разказа жена от офис през две преки от мястото на експлозията. Първоначално помислили, че някъде е гръмнала газова бутилка. Незабавно на мястото на инцидента били изпратени екипи на пожарната и полицията. Не бил установен пожар, но едноетажната къща на “Гео Милев” била сериозно пострадала. Хора вътре в сградата не са установени, а по първичния оглед може да се предположи, че разрушителният взрив е бил предизвикан от електрически бойлер.

Предната вечер в квартала нямало вода, вероятно стопаните са точили вода от бойлера, след това не е бил напълнен, а са го включили или е бил включен и е започнал да грее. Предполага се, че е излязла от строй термозащитата или предпазният клапан. Авария може да възникне също, ако са правени и изменениея в конструкцията на водонагревателния уред. Важно е, според специалисти никога да не се източва гореща вода. Високото налягане, което възниква увеличава температурата на кипене на водата. Източването на гореща вода води до спадане на това налягане, водата, която не е завряла – кипва, като образува много пара, налягането се повишава рязко и агрегатът може да се взриви. Терминът е условен, тъй като взривно вещество на практика няма, но бойлерът се пръска с огромна разрушителна мощ. Според монтьори на бойлери във всеки уред се задават две температури – едната я задава потребителят, а другата се регулира от термостат, който е настроен най-често на 94 градуса. Ако уредът е изправен, при достигане на температура под точката на кипене, термостатът ще изключи. В противен случай започва да работи в режим “бомба”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *