С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Бодро към Италия

За участие в 18-тото издание на най-големия хоров фестивал в Италия “Алта Пустерия” отпътува тази сутрин съставът на хор “Бодра песен”. Турнето на шуменските славеи освен концерти в Южен Тирол предвижда и изяви в Словения, където в частност децата ще пеят и в една от най-посещаваните пещери в света “Постойнска яма”.
Фестивалът във Вал Пустерия е наричан още фестивалът на 1000-та хорове. Причината – от създаването му през 1998 година до днес през него са минали над 1000 хора и повече от 45 хиляди певци от 41 държави от петте континента. Програмата включва над 60 прояви като концерти в зали, църкви и на открити сцени и сред природата.

 

 

През април генералният секретар на Европейската хорова федерация Жан Пиер Авермаат обяви "Бодра песен" за  Европейски посланик на хоровото изкуство.

През април генералният секретар на Европейската хорова федерация Жан Пиер Авермаат обяви “Бодра песен” за Европейски посланик на хоровото изкуство. 

 

Първият концерт на “Бодра песен” е в четвъртък от 12 часа българско време. Той е на високо равнище в най-буквалния смисъл, тъй като шуменските хористи ще извисят гласове от върха на Кронплац (2275 метра надморска височина – приблизително колкото е Черни връх на Витоша). Това е партито за добре дошли – Festa del Benvenuto, на което ще пеят 25 хора. Сцена ще им бъде планинският декор на Доломитите. Същата вечер в Брунико е и концертът в зала “Каза Пахер”.

 

Интензивната концертна програма включва още два концерта в планинския курорт Вилабасса, а най-натоварен се очертава съботният ден с три концерта. “Бодра песен”, който тази пролет беше обявен за Европейски посланик на хоровото изкуство ще има честта да е един от участниците в концерта за закриването на фестивала.
След Италия шуменският хор ще има концерти и в Словения по специалната покана на словенския диригент Амброж Чопи, който беше гост на хоровите празници в Шумен през пролетта. Тогава “Бодра песен” изпълни в оригинален вид неговата “Малка меса”, а сега изпитанието ще бъде да я представят в родината на композитора пред публика, която познава неговото творчество.

 

Концертите са в Копер и в Постойна. Чопи е включил за българските хористи и посещение на пещерата Постойнска яма, в която има специална концертна галерия и там “Бодра песен” също ще изпълни три песни.

 

Турнето на “Бодра песен” стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Шумен, Петър Минчев, д-р Ивелина Коцовска, Бейзат Яхя, Захари Захариев, Деян Радев и фирмите “Фикосота”, “Плантабул”, Североизточното държавно предприятие, “Кабиюк”, “Херти”, “Автомагистрали Черно море”, “Алфети”, “Технострой” и “Дидис”.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *