С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Богатствата на Мисионис

Позлатена апликация от колан, чифт сребърни обеци с позлата, – символ на много висок статус на притежателите му, накрайник на меч с изображение на лице, част от епископско огърлие – закопчалка от сребро и злато за масивен кръст на епископа, са само част от експонатите, открити по време на разкопките в Мисионис край Търговище от екипите на проф. Николай Овчаров и научния ръководител на обекта археолога Стефан Иванов. Само преди дни приключи реставрацията на експонатите и днес те бяха показани за пръв път на пресконференция в Шумен, с уточнението, че три от тях вече са били представяни. Проф. Овчаров е в Шумен за участие в научната конференция, в памет на 80-годишнината от рождението на проф. Рашо Рашев.

Показвайки находките от Средновековието, ще разберем какво е било богатството на този град Мисионис, каза проф. Николай Овчаров. Разкопките на града започват още през средата на миналия век от неговия баща Димитър Овчаров. В годините последователите му продължават делото му, като към този момент е разкрита над 10% от площта на древния град. Разкрити са 4 църкви, 3 базилики, 1 средновековна църква. Според Овчаров, особено представителна е Голямата базилика. До 11-12 век в града има живот, той лежи на пътя на търговията със Севера, бил е много богат град, многолюден, разположен сред „обилна водна среда“. През 2-3 век античният град е бил разположен на брега на р. Врана, която е била доста пълноводна по това време. За това говорят и откритите части от въдици и приспособления за риболов, както и инструменти за производство на рибарски принадлежности и плетене на мрежи. По-късно през 50-70-те години на 5 век селището се изнася по високите склонове над реката, където се развива мащабно строителство. Укрепителното селище достига над 700 дка, а по дължина е около 2 км.

Освен откритите базилики, сме установили, че това е център на епископията, разкрита е и епископския комплекс с резиденция, който е разположен на 1 дка. Изградена е страхотна улична система и канализация в града. Намерени са над 300 фрагмента от стъклени чаши, плоско стъкло, което показва високото ниво на живот на хората“, разказва проф. Овчаров. Следват разрушения и животът е възстановен отново през край на 9 век с преминаването на столицата във Велики Преслав. Селището е обитавано плътно до средата на 11 век. При разкопките се откриват идентични неща като тези във Велики Преслав. Намерени са над 200 находки – злато, сребро, мед, голямо количество въоръжение. Археолозите са попаднали на сграда, която е била опожарена през 12-13 век, в която всичко си е останало на мястото. Извадени са над 100 предмет, което позволява и да се датират. Едно от помещенията е използвано за масово производство на рибарски мрежи, тежести с най-различна форма, инструменти, игли, напръстник – пособия за майсторите. В останалата част на, очевидно, е живял човек с висок статус. В дървена ракла там са намерени 9 цели съда, останки от дреха с масивни сребърни копчета с позлата, в гърне са открити 2 наушника, прочелник от сребро и злато. Извън тази сграда са намерени още наушници от сребро и злато, много монети, което говори за високия статус на хората живели там.

През 14 век Мисионис преживява изключителен разцвет, но градът е изцяло сринат с идването на турците, за които селището е било последната преграда за влизане в Търново. Това са финалните акорди на едно богато царство, завърши коментара си проф. Овчаров и уточни, че мащабните разкопки на Мисионис са привлекателен обект за туристите.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *