С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Благовещение 

В деня на Благовещение самодейците от НЧ „Пробуда-1927“ в  Радко Димитриево и НЧ „Просвета-1880“ в Ивански пресъздадоха обичая за светлия християнски празник, съобщиха от пресцентъра на община Шумен. Ритуално в двора на читалището в Радко Димитриево беше запален огън, който присъстващите прескочиха за здраве. Задължителна част от ритуала на Благовец бе потракването с метални предмети от самодейците, за да се предпазят от ухапване на змия през лятото.

Заместник-кмета по „Социална политика и здравеопазване“ Светослава Хайнова поздрави участниците в ритуала от свое име и от името на кмета проф. Христо Христов със светлия християнски празник като пожела на всички здраве, благи вести благи дела.

„Днес, е истинският празник на майката и жената, затова мисля, че всички вие  имате пълно право да празнувате. Пожелавам във вашите домове днес, а и не само на този ден, да има много благи вести, благополучие, да бъдете богати на добри мисли и дела.“, каза Светослава Хайнова. В празника днес се включи и секретарят на общината Христо Павлов.

По-късно малки и големи самодейци представиха тематични песни и поканиха на богата традиционна трапеза от постни ястия.

„Очакваме преди всичко да бъдем здрави, да бъдем малко по-добри и да ни е светло в душите“, каза Кателина Алексиева, секретар на читалището в Радко Димитриево.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *