С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Биенале по скулптура „Шуменско плато“

Национално биенале “Шуменско плато” 2022г.

На 24 юни /понеделник/ от 17,30 часа в в двора на „Зеленото училище“ на  територията на Природен парк „Шуменско плато“ ще бъде даден старт на второто Национално биенале по скулптура „Шуменско плато“ „Оттука започва България“. Тази година участие са заявили шестима творци от страната: Калоян Тодоров и Бехчет Данаджъ от Шумен, Десислава Досева от София, Гълъбин Христов от Велико Търново, Дарин Ганчев от Мездра и Михаил Деведжиев от Смолян. Биеналето ще продължи до 3 юли и цели обмяна на опит и създаването на ползотворни творчески контакти на скулптори от различни градове на страната. След изработването им, скулптурните творби ще оформят ново арт пространство в Природен парк „Кьошковете“. Първото биенале под това име бе проведено през 2022 г. Организатор на събитието е Община Шумен, пише в прессъобщението на общината.

ИСТОРИЯТА

Традицията за провеждане на Биенале по скулптура в Шумен датира от 2003 г. По времето на кмета Веселин Златев и зам.-кмета по култура Донка Иванова се състоя първото Международно биенале по скулптура под името „Мадарски конник“. То бе продължено от екипа на кмета Красимир Костов, а основен вдъхновител бе зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева. Последното издание, което тя организира бе през лятото на 2013г. В следващия мандат на кмета Любомир Христов и зам.-кмета по култура Найден Косев по неизвестни причини /или известни на малко хора/ изданията бяха прекъснати и бяха възстановени едва в края на мандата му през 2022г., но вече с друго име.

В международните издания участваха скулптори от Унгария, Гърция, Румъния, Македония и България. Сътворените от тях творби след биеналето бяха позиционирани в алеята под Мадарския конник. С цел тяхното опазване и съхранение, и заради зачестилите кражби, част от скулптурите бяха експонирани по пешеходната зона в Шумен от Руски паметник до пл. „Кристал“ и в Градската градина /днес потънали в трева/.

Дарените през 2022 г. скулптури на авторите, участници в Националното биенале, са разположени в алеята на Кьошковете. С тях се сложи началото на ново арт пространство, което ще бъде допълнено с новите творби от тазгодишното Национално биенале.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *