Биволски карамел
Публикувано от LS в категория на декември 4, 2015 | 1 коментар100 процента пълномаслено биволско мляко, захар и голма доза търпение за изваряване. Такава е рецептата на уникалния десерт „Буфико“, разработен от проф. Цонка Пеева, председател на асоциацията за развитие на биволовъдството.
В събота шуменци ще могат да опитат десерта, който е в процес на патентоване в рамките на изложението „Земята и хората“ пред спортна зала „Младост“.
„Изисква се много търпение, защото 10 литра се варят за 7 часа, много дълъг и бавен процес, докато се добие консистенцията на течен шоколад. Може да се използва за директна консумация, за торти, за кремове, върху палачинки, катми, сладолед – който каквато фантазия има“, обяснява проф. Пеева, която е прекарала между биволите, както самата тя се изразява – 43 години, а сега също помага с консултации на 80-те членове на асоциацията.
Засега „Буфико“ ще може да се изпробва само на изложението, защото, според проф. Пеева, за да си изкара човек сертификат за производство в цех или малко предприятие, трябва да минеш през 9-те кръга на ада, което е непосилно лично за нея. Тя обаче насърчава по този начин фермерите да излизат на пазара и да продават стоката си, а не да се облагодетелстват прекупвачите.
За „биволския карамел“ проф. Пеева научила през 1985 г., когато от Венецуела дошли у нас да купуват биволи от породата „Българска Мурра“. Тогава венецуелците споделили тайната на разпространения в Южна Америка десерт, а после в продължение на много години изпитвали най-добрата комбинация мляко-захар.
Изисква се голямо търпение, докато се получи необходимата консистенция.
Мммм , опитах го преди месец-два , когато пак бяха там ! „Дулче де лече “ ряпа да яде !