С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,082

Библиотеката на сухо

Течът от покрива на РБ “Ст. Чилингиров” е отстранен, заяви зам.-кметът инж. Боян Тодоров

Спукана тръба в подпокривното пространство на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ стана причина вчера за наводнение в четири от залите на книгохранителницата.

Течът вече е отстранен и сега има само оттичане на събраната вода. Това заяви на нарочна пресконференция днес  заместник-кметът по строителство и екологияна община Шумен  инж. Боян Тодоров.

Причината за спукването е обледяването на барбакана (коритото, откъдето водата се стича във воронката, фунията) и оттам – във водосточната мрежа.

От обледяването тръбата се е надула и се е спукала, а при вчерашното начало на топенето на снега водата се е разляла по цялото подпокривно пространство, а оттам е протекло и в залите на библиотеката, разясни инж. Тодоров.

Днес в 12,30 часа тръбата беше ремонтирана от общинското предприятие „Строителство и благоустройство“. Представителят на фирмата Самуел Илиев  увери, че течът е отстранен, но във вторник ще бъде направен повторен  оглед. Според инж. Тодоров течът е случаен и не е могло да бъде предвидено спукването на тръбата.

Вчера библиотечните зали изглеждаха така

Служители на библиотеката се включиха в отстраняването на мокрия сняг от покрива на сградата

Ремонт на 20 кв. м от покрива е правен миналата година от общинското предприятие „Строителство и благоустройство“ и фирма „Гарантстрой“. Тогава е правена хидроизолация на стойност 5400 лв., уточни Тодоров.

Воронките са ремонтирани също миналата година и сега фирмата ще отстрани за своя сметка спуканите тръби, уточни Илиев. В момента се полагат усилия да се размрази външната воронка, за да няма нови проблеми.

Архитектурните решения на сградите, строени преди 30 десетилетия обаче могат да доведат и до нови подобни проблеми, смята Тодоров.

Заради бързото топене и някогашните архитектурни решения подобни течове се появиха над ресторанта и над зала 304 в сградата на общината, добави инж. Тодоров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *