С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Бели и черни хакери

IMG_0879

Председателката на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова обясни кои са белите и кои са черните хакери.

Близо 200 потенциални бели и черни хакери участваха в обучение на тема “Как да се справим с актуалните заплахи в интернет пространството” в зала “Венета Вичева” на Община Шумен. Обучението се организира от Община Шумен и СОУ “Панайот Волов”, където има специализирани паралелки по киберсигурност.

Разликата между черните и белите хакери обясни шефката на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова. Най-общо черните хакери са лошите момченца с компютърни познания, които се вмъкват в компютърните системи и правят пакости и престъпления. Белите хакери са момченца, евентуално и момиченца, със същите умения, но те се наемат от фирми с цел да открият пропуски в защитата на компютърните им системи.

Албена Спасова участва в обучението заедно с Явор Колев, завеждащ сектор Борба с компютърните престъпления в ГДБОП, преподавателят по национална сигурност Любомир Тулев и Борислав Сестримски, експерт по информационна сигурност. “Агент Колев” си припомни пред учениците участието си в акции със сегашния кмет на Шумен Любомир Христов, с когото работили докато бил шеф на БОП-а в града, а после и директор на ОДМВР.

Любомир Тулев представи презентация за опасностите, които дебнат подрастващите в интернет. Акцентът падна основно върху заплахите при общуването в социалните мрежи, сексуалната експлоатация на деца, особеностите на кибертормоза и начините за предпазване. На събралите се беше обяснени и как да използват разумно мобилните си телефони и да сърфират разумно в мрежата, без да попаднат в капана на педофили или крадци.

„Интернета освен полезен, може да бъде и много опасен. Забраняването на интернет обаче не решава проблема. Именно вие децата сте най- застрашената група. Най- срещаните често посегателства са блудство, сексторшън, разпространението, създаването, притежаването и разпространяването на детска сексуална експлоатация”, посочи Любомир Тулев.

„Най- доброто, което могат да направят правоохратнителните органи е да задълбочат работата по превенцията и да намалят броят на престъпленията, защото от една страна те са трудни за разкриване и изискват висока степен на международно сътрудничество, а и резултатите не винаги се изразяват в достигане до извършителя и доказването на престъплението от компетентните органи”, заяви и Явор Колев, началник на сектор “Компютърни престъпления” в ГДБОП.

IMG_0892

Явор Колев

IMG_0859 IMG_0865 IMG_0893

IMG_0906

Любомир Тулев представи презентация за опасностите, които дебнат подрастващите в интернет.

Коментари

  • Ким? май 11, 2016 в 7:07 am

    Опасности има и за подрастващите, и за порасналите. Срещу човешката мръсотия, препарата е наказание!

  • asan май 11, 2016 в 4:03 am

    Agentyrnik

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *