Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 729

Белезници за съдебен заседател

23-годишен съдебен заседател от Шумен е бил арестуван по силата на Европейска заповед за арест по обвинение за извършване на криминално престъпление на територията на Италия, съобщи Апелативната прокуратура във Варна. Задържаният Симеон Петров е известен ромски активист от средите на циганите калдараши, здравен медиатор към Община Шумен.

При последния набор на съдебни заседатели кандидатурата му беше прогласувана от Общинския съвет в Шумен и младежът положи клетва, с което получи и равен глас с този на съдията по делата, в чието разглеждане участва.

Петров е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Мъжът е бил издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен се оказало, че е съдебен заседател, за което незабавно прокуратурата е уведомила ръководството на съда.

Престъплението, за което съдът в италианския град Лоди издирва българина, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и по българския Наказателен кодекс.

Окръжната прокуратура в Шумен ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Симеон П. до предаването му на италианските съдебни власти.


С ЕЗА съдът в Лоди издирва за същото престъпление и 40-годишната Атанаска В. Тя също е задържана от Окръжната прокуратура в Шумен до 72 часа и ще се иска постоянен арест и за нея до предаването й на властите в Италия.

40-годишната жена е осъждана три пъти в България за кражба на дебитна карта и теглене на пари от нея, както и за джебчийска кражба.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *