Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Без решение за рециклирането

Сн. ТВ Шумен

За пореден път Общинският съвет в Шумен не можа да вземе решение за изграждането на сепарираща инсталация на сметището в Дивдядово, в местността „Чернювец“.

Предложението на общинска администрация за провеждането на конкурс за продажба на имота отново не намери решение. За него гласуваха 14 съветници, основно групата на ГЕРБ, 16 бяха против и 4-ма се въздържаха.

Председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова подложи на гласуване предложението на съветника Красимир Костов, направено по време на дебатите. То предвиждаше община Шумен да изгради свое предприятие за рециклиране на битови отпадъци и на сесията през септември да бъде внесено предпроектно проучване за изграждането на сепарираща инсталация. И това предложение не бе прието. За него гласуваха само 6 съветници, против бяха 3-ма, а 20 се въздържаха. Обяснение за отрицателен вот на групата на БСП изрази Данаил Данчев. Според него общината има предприятие „Чистота“ и в неговите прерогативи би могло да се вмести и рециклирането на битовите отпадъци. Данчев изрази мнението на групата съветници на БСП, че общината очевидно държи на частен инвеститор, поради което не е съгласна с изграждането на общинско предприятие.

Според зам.-кмета инж. Боян Тодоров, ако се пристъпи към изграждане на предприятие, първо трябва да се помисли за поемане на дълг от 15 млн. лв., каквито пари общината няма, поради което се е насочила към търсене на частен инвеститор.

Според Борислав Беджев първо трябва да се изясни технологията, тъй като тя дава резултат. Ние /ГЕРБ/ ще продължим да внасяме конкретика по предложението на Красимир Костов. Бисерка Йовчева напомни, че поговорката „Направи си сам“ не работи. Няма страшно частна фирма да изгради инсталацията, ако тя работи в полза на общината и хората, коментира Йовчева.

Преди дни стана ясно, че досегашният инвеститор се е отказал от намерението си да изгражда сепарираща инсталация в Дивдядово. На въпрос на Даниела Русева защо тогава администрацията отново предлага точката, отговорът бе, че се надяват да се появи друг инвеститор.

Борислав Беджев обаче напомни, че Разград вече има изграден инсинератор /чрез изгаряне/, а Нови пазар вече са продали терен на инвеститор за изграждане на такова предприятие. Логиката показва, че инвеститорът вече няма да има такива големи количества отпадък, поради което Шумен може да остане без такава инсталация, каза Беджев.

Проблемът с рециклирането на боклука на Шумен остава нерешен. Това в близко време, според европейските директиви, ще доведе до налагане на санкции, които гражданите ще плащат от джоба си.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *