С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Бедствено положение в 6 общини

Бедствено положение на територията на шест общини – Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино в област Шумен обяви днес областният управител проф. Добромир Добрев, на свиканото от него заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия във връзка с усложнената обстановка. Решението бе взето след анализ на ситуацията в общините и тежката ситуация в северните части на областта, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Бедственото положение е за срок от 7 дни, считано от 09.30часа на 19.11.2023г. Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, поради аварии в електропреносната мрежа. Екипи на „Енерго Про“ работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възстановено във възможно най-кратки срокове, каза областният управител.

Директорът на ОД на МВР старши комисар Георги Гендов съобщи, че няма данни за пострадали хора, но обстановката остава усложнена. По искане на Областно пътно управление Шумен на 18 ноември около 23,15ч . е затворен главен път I-2 посока Шумен към Разград, има изграден контролно-пропускателен пункт до пътен възел Белокопитово. От 00.30ч. поради обилен снеговалеж е затворен път Ямбол-Силистра. След кръстовището за село Хитрино обосновката е сложна, КПП е изграден на 7 км край Шумен. Затворен е и старият път за Варна, КПП е изграден след кръстовището за село Зайчино ореше. По уверение на директора на Областно пътно управление активно се работи по трите главни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за движение, каза Гендов. Изградено е и КПП до село Пристое за недопускане на автомобили на главен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан.

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са спасени, част от тях се намират в кметствата на населени места. Има четири закъсали противопожарни автомобили, единият вече е освободен от пътя, за останалите се работи, каза Иванов. Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево – Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, уточни комисар Иванов.

Областният съвет за намаляване риска от бедствия остава в повишена готовност, продължава оперативната връзка между институциите и общините и при промяна на обстановката и при необходимост ще бъдат предприети допълнителни мерки.

Заповедта на областния управител за обявяването на бедствено положение е качена на сайта на Областна администрация Шумен.

Коментари

  • Даниела Млсденова ноември 19, 2023 в 5:54 pm

    В Шумен има ток, а вилната зона по Лозевско шосе – ни ток, ни вода. Падна 5см сняг, а ако падне 1м сняг, на пролет ли ще ни изправяте?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *