С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Бани край Базиликата

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ох, баня, ох кеф. Божидар Димитров тотално профанизира науката. Единственият плюс от това е, че БиБи развързва кесията за археология.

Археологически бани за премиера Бойко Борисов и членове на правителството устрои край Голямата Базилика в Плиска пописторикът Божидар Димитров. Шефът на НИМ лично поля на министър-председателя вода от аязмото под базиликата, а от своя страна Борисов поокъпа министрите на финансиите, строителството и транспорта.

 

Божидар Димитров, a.k.a. Божо, обикаля от известно време вестници и телевизии с твърденията, че навремето баба Ванга му била казала, че България ке се оправи, когато в Свещения кладенец на Голямата Базилика бликне вòда. Според хрониста на аязмото Божидар Димитров водата бликнала точно в 11.14 часа на 24 юли 2015 година.

 

За да се случело пророчеството обаче, имало и подусловие – в чудотворната течност трябвало да бъде окъпан и премиерът Бойко Борисов. С изпълнението на тая подточка от предсказанието на Вангелия Божо даде старт на светлите бъднини на Републиката. “Сега вече, като чуете за Аязмото, ще знаете за какво става дума”, обясни на министрите си Борисов. “Ще ми остане дълбок спомен”, увери го финансист номер 1 на България Владислав Горанов.

 

Освен за да уйдиса на акъла на Божидар Димитров, министър-председателят намина край Голямата Базилика да види как вървят работите около разчистването на руините и на аязмото. Според доц. Павел Георгиев, който ръководи екипа на място, археолозите са достигнали в кладенеца дълбочина от около 8 метра и продължават да търсят дъното. Условията са трудни, тъй като колкото по-надълбоко се слиза, стените на аязмото се свличат и вече се е наложило изливането на три бетонни пръстена. Към момента били изразходени към 40 % от отпуснатите 100 хиляди лева и археолозите се надявали за тази година парите да им стигнат.

 

“Надявам се комплексът „Стара Плиска” да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно през вековете какви събития са се случвали по нашите земи преди 1 150 години”, обяви премиерът Борисов, след като обиколи Базиликата и се запозна с артефактите на място. Министър-председателят беше впечатлен и при големия кладенец северно от някогашния храм, където съзря на дъното смок.

 

“Ще го направим този кладенец действащ, с един кон да върти тука и да вади вода, да идват дечица и да виждат как се е вадела вода навремето”, сподели визията си Борисов. “Откъде кон, то коне не останаха”, плахо се дочу глас в премиерската свита. “Ще ви дадем от Кабиюк!”, отсече Борисов. Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица.

 

Кметът на Каспичан Милена Недева дари на премиера половин литър вода от аязмото в специално сертифицирана, филтрирана и изследвана от НСО и РЗИ бутилка. Санитарното изследване на водата показало, че е в норма, с леко завишение на нитратите, вероятно заради използването на торове в нивите.

 

 

Премиерът не хареса плочките, били като в баня, а и не били май качествени. "Ако трябва, ще ги сменим".

Премиерът не хареса плочките, били като в баня, а и не били май качествени. “Ако трябва, ще ги сменим”.

Горанов подложи глава под животворните струи, които сипеше премиерската длан.

Горанов подложи смирено глава под животворните струи, които сипеше премиерската длан.

След него мина Ивайло Московски, а Бойко само напръска отдалеч Лили Павлова, защото била ходила на фризьор

След него мина Ивайло Московски, а Бойко само напръска отдалеч Лили Павлова, защото била ходила на фризьор.

Премиерът обходи района на Голямата Базилика.

Премиерът обходи района на Голямата Базилика.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За този кладенец Бойко Борисов ще даде кон от “Кабиюк” да вадят с него вода.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ръководителят на екипа в Базиликата доц. Павел Георгиев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът на Каспичан Милена Недева подари на премиера вода от аязмото.

Водата е сертифицирана, филтрирана и проверена, обясниха от НСО.

Водата е сертифицирана, филтрирана и проверена, обясниха от НСО.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Аязмото.

 

 

 

Коментари

  • Марангозов август 4, 2015 в 12:48 pm

    Ехх за пари, човек и маймуна става.

  • Шмоко от зоокъта август 3, 2015 в 8:17 pm

    На какви ли унижения не са подлагани тези около ББ, независимо дали са министри или депутати!?..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *