С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,083

Асен срещу Вицето

Общинският съветник Асен Асенов – Кириша постигна успех срещу вицепремиера Валери Симеонов в Комисията за защита от дискриминацията и в Административния съд в Бургас.

Настоящият вицепремиер Валери Симеонов в качеството си на народен представител е извършил тормоз на етническа основа спрямо общинския съветник от Шумен Асен Асенов – Кириша, за което му е наложено административно наказание глоба от 1000 лева и му е предписано да се въздържа в бъдеще от от изявления засягащи честта и достойнството на личността по признак “етническа принадлежност”.

Тормозът е констатиран в решение 119 на Комисията за защита от дискриминацията от 29 март м. г., с което на политика от Бургаско е наложена и санкцията, а на 23 март т. г. Бургаският районен съд е потвърдил решението, като е отхвърлил жалбата на Симеонов срещу акта на КЗД.

Производството срещу Валери Симеонов в КЗД започнало след сигнал от шуменския политик от ромски произход Асен Асенов, сега съветник от ДПС в Общинския съвет в Шумен. Асенов изнесъл данни за осъществена дискриминация по признак “етническа принадлежност” и “лично положение” спрямо ромската общност в България и в частност спрямо самия него като лице от ромски произход.

Лидерът на НФСБ се изцепил докато бил депутат в цветущо изявление от парламентарната трибуна на 17 декември 2014 година, като заявил : “българските роми са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки”. Според Асенов тези изрази можели да провокират етническа омраза към ромите.

През януари 2015 е образувана преписка в КЗД, която е разпределена на Първи специализиран постоянен състав. В писмен отговор Валери Симеонов се оправдавал, че изявлението в пленарна зала не било срещу всички представители на етноса. Комисията обаче не е споделила тази му позиция и е счела, че следва да бъдат дадени задължителни предписания на Симеонов за прецизиране на езиковите похвати и използване на по-умерен и непротиворечив език, предвид високата парламентарна позиция, която същият заема, и обществения характер на изявите му.

“Удовлетворен съм от решенията на КЗД и на Административния съд в Бургас. Присъденият размер на глобата би могъл да бъде и по-голям, но не сумата е важна в случая, много по-важна е моралната страна и аз съм доволен от постигнатия резултат.” – коментира пред Шмоко.бг общинският съветник Асен Асенов. “Г-н Симеонов не се съобразява с положението си на народен представител, с това, че веднъж избран, той е представител на целия български народ и няма право да дели избирателите на етническа основа. Има и погрешно разбиране за имунитет и свобода на изказване на мнението. Имунитетът му не дава право да произнася такива обиди за цял един етнос – че са човекоподобни, че децата им играят с прасетата, а жените им са улични кучки.” – каза още Асенов. “Нито за миг не съм се съмнявал в българския съд и в решението, което ще вземе, защото фактите не са очевидни, а очевадни” – заключи съветникът.

Коментари

 • Petar Milkov април 1, 2018 в 11:36 am

  Bravo Asene,
  Tozi idiot se samozabravi
  Hora tarsete si pravata…
  Ne dopuskaite takiva kato Simeonov v parlamentA.
  Samozabraviat se izrodite
  Evalla bratle, de da imashe oshte takiva kato teb…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *