Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 465

Арена с Акт 16

Кметът Ллюбомир Христов и зам.-кметът Боян Тодоров получиха Акт 16 за зала Арена Шумен.

Многофункционалната зала Арена Шумен вече има Акт 16. Той бе връчен днес на кмета Любомир Христов от ръководителя на обекта от фирма Джи пи груп Емил Мартинов. Обектът е бил приет от 13-членна държавна комисия без никакви забележки. До няколко дни ще бъде издаден и документът за ползване на залата. Това стана ясно на нарочна пресконференция днес в общината, на която Любомир Христов си припомни историята от идеята за изграждането на залата до нейното довършване.

Обектът бе завършен в рамките на година и половина като се започне от идеята, от търсенето на пари от държавата, проектирането, избора на изпълнител, та до нейното днешно състояние, каза Любомир Христов. Горд съм със зала „Арена”, горд съм от екипа ми, от екипа на изпълнителя, каза Христов и сподели, че снощи за първи път е спал удовлетворен и успокоен от постигнатия успех. Той припомни инфарктни състояния от времето, когато правителството отпусна първите 500 000 лв. за подготовка на терена. „Съборихме старите сгради и разчистихме терена, но дойде оставката на премира Борисов, който, заедно със своите министри, беше обещал 8 млн. лв. за залата. Треперихме един месец, докато дойдат парите. Какво щяхме да правим, ако нещо се беше провалило, бяхме изпосъборили всичко”, коментира Христов.

За негова радост 8,5 млн. лв. от държавния бюджет бяха преведени на община Шумен за строителството, което започна веднага. Идеята за по-голяма зала не се осъществи, защото парите стигаха за този размер, пък и архитектите изчислиха, че 1500 плюс до 900 места са достатъчни за град като Шумен, каза Христов. Около залата има 21 дка паркова територия , 200 новозасадени дървета, пейки и фонтани, 300 паркоместа, трафопост.  Не сме дали една стотинка за строителството на залата, това са пари отпуснати от МС, припомни Христов. Удовлетворен съм и горд с Арена, благодаря на фирмата-изпълнител, благодаря на хората, че ми повярваха, каза градоначалникът.

Проектирането на модерното съоръжение е дело на колектив с ръководител доц. арх. Ивайло Йорданов.

Ръководителят на обекта Емил Мартинов се гордее с реализацията на зала Арена.

След връчването на Акт 16, ръководителят на обекта Емил Мартинов потвърди, че залата е годна за въвеждане в експлоатация и обектът е приет без забележки. Актът ще бъде изпратен в ДНСК и до дни ще се получи разрешение за ползване. „За нас беше удоволствие да работим по този проект, това е един от най-красивите обекти, архитектурата е забележителна, сложните конструкции на фасадата бяха предизвикателство за нас”, каза Мартинов. Той допълни, че боята на фасадата е с 20-годишна гаранция, а дограмата и асансьорите са изпълнени от шуменски фирми.

Всичко в залата вече е готово, освен основната площадка в сградата има още кафене, фитнес зала, сауна и баня, 6 съблекални, по две помещения за треньори и за съдии, зала за пресконференции, места за журналисти за директно предаване на събития, подсигурени са помещения за допинг-контрол, медицински кабинет, на полето е поставен сертифициран спортен паркет, доставено е спортно оборудване за волейбол, баскетбол, хандбал и футбол.

На партера са подсигурени подходи за инвалиди, а в залата са определени 8 места за тях, осигурен е достъп и чрез асансьорите, каза Мартинов.

Осигурена е и сигурна оптична връзка за директни предавания по телевизии и радия, залата е климатизирана.

Облагороден е и районът около залата. Кръговото кръстовище е завършено и утре до обед ще бъде пуснато движението, прогнозира кметът. По повод размера на кръстовището изпълнителят напомни, че то е проектирано на минималния допустим размер заради наличието на моста над река Енчова.

Засега обектът ще се стопанисва от общината, зам.-директорът на ОЖИ е натоварен временно да отговаря за експлоатацията на сградата. Общината поема охраната, 32 камери ще бъдат допълнително монтирани на обекта.

Официалното откриване ще стане в събота от 18,30 . Даниел Даулов от общината обясни, че пред залата от 17 ч. ще има демонстрации на бойни изкуства, на клубовете по различни спортове, на мажоретките от клуб „Ритмик”.

В 18,30 ч. ще бъдат отворени входовете на залата. Влизането е срещу покана или пропуск. Но следващата седмица ще бъдат определени дни на отворените врати за свободен достъп, за да могат шуменци да видят залата отвътре спокойно.

Официалната церемония по прерязването на лентата от премиера Бойко Борисов се очаква да започне в 19 ч. След церемонията ще започне спектакълът на ансамбъл „Българе”, който представлява  музикално-танцово околосветско пътешествие. В програмата участват Тримата тенори, Албена Вескова, Звезди от „Ахат”, Интро квартет, млади танцьори.

Очаква се в залата да присъстват около 2300 души, коментира кметът.

В момента общината подготвя документация за определяне на цени за ползване на залата  за спортни състезания или за културни събития. Те ще бъдат представени на септемврийската сесия, за да бъдат утвърдени от съветниците. Оттук нататък трябва да дадем живот на това уникално съоръжение, да го напълним със съдържание и то да носи печалба на общината, коментира в заключение кметът Любомир Христов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *