С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,700

Арената с бронз от A’ Design Award

Един от най-големите и известни конкурси за дизайн в света A’ Design Award обяви печелившите дизайни за 2022-2023 година. Хиляди автори от цял свят опитаха късмета си в това необикновено пътешествие, а сред призьорите се класира “Арена Шумен” с архитект Калоян Колев. Построената през 2017-2018 година многофункционална зала е получила бронзовата награда A’ Design Award. 

“Арена Шумен” се съревновава в категорията “Архитектура, строителство и проектиране на конструкции”. Концептуалният проект на сградата е преминал през анализ на различни фактори – стандарти на международните спортни федерации, местните отбори, условията на терена, бюджет и др. Основната цел при изграждането е била да се задоволят всички изисквания в една великолепна архитектурна форма, като в процеса на създаването на залата е участвал екип от над 30 дизайнери, инженери и художници. От екипа на арх. Калоян Колев признават, че е било предизвикателство да се създаде модерна многофункционална сграда на такова място – наситено с исторически пластове и социална ангажираност. “Искахме да създадем знакова сграда, която да стане символ на града”, казват авторите в резюмето за участие в A’ Design Award.

“Арена Шумен”, около която се обособи алтернативен градски център на мястото на бившите казарми на Пети полк, е с обща разгърната площ 5600 квадратни метра в едно комплексно пространство на повече от 55 декара площ. Залата е реализация на комплексна функционална гъвкавост в разпознаваема архитектурна форма. “Арената” е отлично свързана с градската структура и вече изпълнява функцията си на нов второстепенен градски център, в който се оформя хотелски комплекс, търговски център, открити детски и спортни площадки.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *