С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Анонимни безплатни тестове за ХИВ

До 23 февруари 2024 г. Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен ще проведе първата за тази година скринингова кампания за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции, хепатит B, C и сифилис чрез бързи скринингови или имуноензимни тестове. Изследване може да си направят всички желаещи. Тестовете се правят в сградата на инспекцията – пл. „Освобождение” №1, ет. 2, ст. № 11, всеки работен ден по време на кампанията от 9,00 ч. до 16,00 ч.

На 14 февруари от 13 ч. мобилни екипи с бързи тестове за ХИВ/СПИН ще има във Филиал Шумен към Медицински университет – Варна за студентите и персонала на учебното заведение.

Скринингова кампания за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове е организирана и за 20 февруари от 14 ч. във Факултет „Артилерия, ПВО И КИС” – Шумен към Националният военен университет „Васил Левски“.

Данни от Националният център за обществено здраве и анализи:

В област Шумен през 2023 г. са потвърдени в Националната референтна потвърдителна лаборатория (НРПЛ) по ХИВ гр. София два случая на лица с ХИВ инфекция.

В България показателят за честота на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция е под средния за Европа – през 2021 г. у нас той е 3,4 на 100 000 души население, а в страните от ЕС – 3,7.

От 1986 г. до момента  в България са регистрирани общо 4276 лица с ХИВ инфекция. За първите десет месеца на 2023 г. общо 277 759 лица са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус, като до момента са открити нови 228 ХИВ-серопозитивни.

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени – през настоящата година той е 4:1.

Сексуалният път е водещ за предаването на инфекцията. Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9,2 %. Най-засегната е възрастовата група 30 – 39 г. – 37%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 24% и възрастовата група 40 – 49 г. – 22%.

Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно изследване и лечение с антиретровирусни лекарства на всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *