С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Амбициозна кметска програма

18 млн. лв. са планираните приходи от местни дейности в бюджета за тази година на община Върбица. Има готови проекти с издадени строителни разрешения за още 28 млн. лв. В процес на разработка са проекти за още 30 млн. лв. Това заяви кметът на община Върбица инж. Мердин Байрям, който и тази година планира амбициозна програма в полза на хората.

Тези дни автобусната общинска мрежа вече влезе в ход, стартираха първите превози. Цената за билетче от село до съседно село ще бъде 3 лв. 5 лв. ще струва билетът от автогарата във Върбица до крайна спирка. Реконструкцията на Автогарата и облагородяването на района около нея, е извършено с общински средства, така са закупени и трите транспортни микробуса. Един наболял от години проблем вече е решен, но ако хората продължат да ползват частни превози, вместо общинския бус, това ще създаде затруднения, коментира инж. Байрям, който е дълбоко убеден, че върбичани оценяват това, което общината прави за тях.

Построено е ново кметство в с. Чернооково с възможност за откриване на здравен пунк и библиотека, направен е основен ремонт на детската градина с изцяло обновено парно отопление, санитарни възли, зали и от началото на февруари т.г. , след няколкомесечно пътуване до с. Станянци докато тече ремонтът, децата вече са в новата детска градина.

И докато другаде закриват болници, кметът на Върбица тази година ще открие местна общинска болница. Остава да се закупи обзавеждането и медицинската апаратура и да започне набирането на медицински персонал. На първо време ще наемем външни екипи и имаме двама стипендианти на общината, които завършиха медицина и също ще се включат веднага със старта на болницата, каза инж. Байрям. Иначе общината си подготвя кадри отдавна – има общо 16 стипендианти в специалност медицина и няколко в други специалности като стоматология и архитектура. Финансирането на болницата ще бъде от Здравната каса, но първите 2-3 години ще трябва сериозно дофинансиране от общината, докато здравното заведение си стъпи на краката, коментира инж. Байрям.

И тази година програмата му е твърде амбициозна – предстои асфалтиране на два лота по общински път Иваново – Методиево и от разклон Маломир до с. Маломир. Предстои обявяване на обществени поръчки за асфалтиране на улици в града и селата Нова Бяла река, Тушовица, Ловец, Менгишево, Методиево Иваново, Сушина. По проекти на община Върбица да бъдат благоустроени площадните пространства в селата Методиево, Менгишево, Иваново.

На фокус са и отпадъците в общината. Вече бяха закупени камиони и контейнери. През пролетта всяко семейство ще получи личен контейнер, за който ще отговаря. Както навсякъде проблем са строителните отпадъци, които хората няма къде да изхвърлят. Затова общината предвижда изграждане на временна площадка за тях, откъдето да бъдат транспортирани до кариерата край с. Златна нива. Предстои ремонт на читалищата в с. Бяла река и Върбица.

Един от големите обекти, залегнали в плана за тази година е преустройването на училището в с. Ловец в Дом за стари хора. Миналата година завърши първият етап и тази година ще продължи вторият. Проектът е по програма „Красива България“ и общо ще струва близо 1 млн. лв. Парите обаче според инж. Байрям няма да са достатъчни и ще трябва да има и трети етап. Базата ще бъде модерна, съвременна, с асансьори, спални за по двама души със санитарни възли, столова, кухня, както и помещения за администрацията.

Училището в с. Тушовица пък ще бъде преустроено в център на хора с увреждания.

Идеята на кмета на Върбица е да се генерират приходи от предприятията, звената, от услугите, а не от данъци, затова и тази година няма да има промени в данъчните ставки. На финансов контрол подлежат всички, дори училищата, които трябва да дават пълен отчет за изразходването на предоставените от общината средства. При мен ситото е много яко – всичко се изчислява точно, казва инж. Байрям, с което оправдава понякога острия си тон.

Та с тази твърде амбициозна програма, няма нищо чудно, че колеги кметове го „съветвали“: „Работи си, ама да не пишат много за тебе“. Всъщност на работещите кметове, обикновено се възлагат и повече задачи. Затова за втори мандат инж. Байрям е предложен за член на управителния съвет на Националното сдружение на общините, където ще може да споделя опит с кметове от цяла България.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *