С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,716

“Алкомет” с инвестиционен план за 137 млн. лв


137 милиона лева ще инвестира водещата шуменска компания “Алкомет” през следващите три години. Инвестиционният план беше представен във вторник от Иван Папазов, директор завод на “Алкомет” АД в рамките на Дискусионния форум с бизнеса в Шумен с участието на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева

Инвестиционният план предвижда:

– Разширение на същестуващ Валцов цех 2, с допълнителни 5000 м2 и увеличаване на производствените мощности за валцови продукти посредством монтаж на нов 4-Hi универсален фолиев валцов стан и пещи за отгряване.

– Изграждане на нов Леярен цех, в който е планирано изграждане на високотехнологична линия за леене на рулони, която ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет на вече предлаганите продукти, както и да произвежда нови видове сплави за конверторно фолио и фолио за акумулатори (батерии).

– Нова маса за леене на заготовки с диаметър 12″ и аспирационна система над топилните пещи на линиите за непрекъснато леене са предвиждат във Леярен цех 1.

– В Пресов цех са предивдени две нови преси за екструдиране с усилие 26MN, заготовки с диаметър 7″ и с дължина 1100 mm и преса за екструдиране с усилие 45MN, заготовки с диаметър 12″ и с дължина 1500 mm.

– В цех Алкомет Аутомотив ще бъде изградена нова линия за пасивиране. Високотехнологична линия за повърхностна обработка на детайли за автомобилния сектор. Линията е с по-голям капацитет и по-добра производителност, което ще допринесе за подобряване на качеството и съкращаване на времето за обработка на алуминиевите детайли.

Както вече Шмоко.бг съобщи, “Алкомет” беше домакин на Дискусионен форум с бизнеса в Шумен, фокусиран върху възможностите за финансиране от Министерството на иновациите и растежа. Събитието се проведе в административна сграда на “Алкомет” АД, гр. Шумен. Във форума участваха изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев, заместник-кметът Росица Антонова, представители от посолството на Република Турция и бизнесмени от региона. На събитието присъстваха и представители от “Алкомет” АД, сред които мажоритарният собственик Фикрет Индже, председателят на Надзорния съвет на компанията Фикрет Кузуджу и директорът на завода Иван Папазов.

По Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени доста ресурси, за да подкрепят иновативни предприятия, както и инвестиции в кръгова икономика, в действия, свързани с подобряване на капацитета, каза пред журналисти в Шумен министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

“Алкомет” АД беше инвеститор на годината за 2022 г. и сега заяви своите намерения да направи отново голяма инвестиция във високотехнологично развитие на компанията, както и инвестиция, която ще помогне да бъде представена България като добра дестинация за развитие, за икономически растеж и която е привлекателна с новия си подход в това да бъде добро място за интелектуален капитал и научна и развойна дейност, на основата на която да се случат иновациите”, посочи министър Стойчева.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *