С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Акция срещу домовите кражби

Комисар-Пламен-Тодоров-зам.-директор-на-ОДМВР-Шумен на терен по време на акцията срещу домовите кражби.

Специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали се провежда на територията на ОДМВР- Шумен. Акцент в днешната операция е противодействието на домовите кражби. Кражбите от частни домове пораждат силен и негативен отзвук сред обществеността. Заемат относителен дял от 10 % от всички регистрирани кражби. Най-често предмет на посегателство са парични средства в левове и валута, накити от благородни метали, все по-рядко предмет на посегателство са вещите с трайни белези – телевизионна и компютърна техника и мобилни телефони. Характерните начини за проникване са чрез отключване с технически средства или счупване на патрон на входна врата, влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи, както и чрез натиск на заключващите устройства на прозорци и врати на тераси. Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване се осъществяват в часовия диапазон 08,00 -11,00 часа. Най-често обект на посегателство са апартаменти в крайни жилищни квартали. През вечерните часове се извършват от ниските етажи на жилищни сгради, през отворени врати на тераси /през летния период/, а през останалите сезони извършителите на подобни деяния търсят незаключени врати на жилища.

89 са регистрираните домови кражби от началото на миналата година до момента в област Шумен. Повече от половината от тях са извършени на територията на община Шумен, над 1/3 – в областния град. Данните сочат, че за града най-често кражби са извършвани от кварталите „Тракия“ , „Добруджа“ и „Боян Българанов“. Във всички останали общини на територията на областта броят на домовите кражби е под 10.

Полицейски служители раздават листовки със съвети за предпазване от престъпни посегателства. На терен днес са комисар Пламен Тодоров-зам.-директор на ОДМВР-Шумен, както и полицейските инспектори Галин Герчев и Стоян Радославов, които обслужват шуменския квартал Дивдядово. Листовки ще бъдат предоставени на жители както в градовете, така и в малките и отдалечени населени места. Кварталните полицаи продължават да беседват с хората в малките населени места и да им напомнят да не допускат до домовете си непознати, да заключват вратите на имотите си, да не оставят отворени прозорци, особено на приземни и първи етажи, за да не улесняват крадците.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *