С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

„А&Б“ стана на 23

Една от най-добрите школи по информатика и математика в България празнува днес, на 1 април своя 23-ти рожден ден. Школа „А&Б“ в Шумен, основана преди 23 години от Бисерка Йовчева и проф. Антон Моллов, се е доказала, като един от основните производители на качествени кадри в програмирането у нас. Нейни ученици вече работят по цял свят във водещи технологични компании, а в състезателната информатика възпитаниците ѝ винаги са в челните места в национални и международни турнири. Основната цел на школата е подпомагане на извънучилищната подготовка на учениците от 2. до 12. клас по математика, информатика и информационни технологии.

Отличната подготовка по състезателна информатика в школата е в основата на прекрасните резултати, които нейните възпитаници са постигнали през годините. До тук резултатите показват – 15 златни, 36 сребърни и 29 бронзови медали от международни състезания и 52 златни, 46 сребърни и 50 бронзови отличия от национални състезания.

Но Школата се гордее не само със своите медалисти и състезатели. Нейните възпитаници са сред най-добре реализиралите се български програмисти в страната и света. Те работят в някои от най-големите световни компании, като Microsoft, Google и др.

Учат в едни от най-престижните университети, като  Масачузетския Технологичен Институт, Кембридж и др. Вече много от тях се посветиха на  научна работа и реализираха свои продукти, като сензора „Емералд“, с който Румен Христов спечели годишната награда на Форбс за САЩ през миналата година.

Школата се гордее като инициатор и създател на два престижни международни турнира по информатика – „Международен есенен турнир по информатика“ (IATI) и „Европейска младежка олимпиада по информатика“, създадена през 2017 година със съинициатори СООПН, Мусала Софт и проф. Красимир Манев.

Само преди две седмици учениците в Школата се представиха отлично на финалния кръг на Националната олимпиада по информатика  и се поздрави с 5 състезатели в разширените национални отбори на страната – Даниел Койнов и Весела Георгиева – в разширения младежки национален отбор и НияДимитрова, Деница Янкова и Траяна  Герова – в разширения национален отбор за момичета. На същата олимпиада отлично се представиха Михаил Костов, Сали Басри, Иво Иванов и Серкан Рашид. Предстоят контроли за националния отбор и още национални и международни състезания.

За съжаление, както всичко друго в тази обстановка и този празник ще бъде онлайн.

Честит рожден ден, Школа А&Б!


Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *