Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Очи към звездите

IMG_6979Информационен център на Природен парк „Шуменско плато” с астрономически център и обсерватория отвори врати близо до посетителския център на Паметник “Създатели на българската държава”.

Центърът е изграден като част от проекта „Устройство и управление на ПП „Шуменско плато” на стойност 4,9 милиона лева, а част от оборудването е осигурено със собствени средства на Шуменския университет.

“Радвайте се на това, което университетът и Природен парк “Шуменско плато” подаряват на града, обяви на церемонията по откриването проф. Маргарита Георгиева, ректор на университета “Епископ Константин Преславски”. За официалното откриване освен учени от университета имаше и гости от БАН.

Погледите на туристите ще бъдат привлечени първо от двата бели купола, които се извисяват на сградата южно от досегашния информационен център. “На последния и етаж в астрономическата част са монтирани два купола на полската фирма “Скайдом” – 5.50 и 3.50 метра. По-малкият е купен изцяло със средства на Шуменския университет, а петметровият е по проекта.” – обясни пред Шмоко.бг проф. Драгомир Марчев. “Това са абсолютно автоматизирани и роботизирани както куполите, така и телескопите вътре.” – допълни астрономът. Телескопите стояха в кашони в университета от 2 г одини в очакване да получат своя астрономически дом. Става въпрос за 20 и 40-сантиметрови американски телескопа “Meat” за 150 хиляди лева, които са купени по проекта “Смартнет”, спечелен от екипа на Астрономическия център на Шуменския университет.

“С малкия ще се изпълняват широкоъгълни наблюдения на по-големи участъци от небето и на протяжни обекти като комети, мъглявини, галактики и т. н. с по-голямо зрително поле. Той позволява да се детектира и слънчева активност, докато 40-сантиметровият основно ще изпълнява фотометрични задачи. “, разказа още проф. Марчев.

В новопостроената сграда на първия и втория етаж има семинарни зали и сървърно помещение с голям екран, на който изображението на телескопа може да бъде представено на аудиторията. До половин година се очаква и двата телескопа да бъдат пуснати в онлайн режим. 30 процента от наблюдателното време ще бъде предоставено безвъзмездно на училищата. Официално обсерваторията на Шуменското плато ще заработи в деня на астрономията.

IMG_7028

Проф. Маргарита Георгиева: Радвайте се за това, което университетът и Природен парк “Шуменско плато” подаряват на града.

 

IMG_7044

Шефът на ПП “Шуменско плато” Сашо Кунев, проф. Маргарита Георгиева и проф. Драгомир Марчев прерязаха лентичката, а проф. Георги Колев само придържа трикольора поради липса на четвърта ножица.

 

IMG_7055

На последния етаж се намират куполите с 20 и 40-сантиметрови телескопи.

 

IMG_6886

Над шуменската обсерватория има повече безоблачни нощи годишно, отколкото над телескопите в Рожен.

 

Коментари

 • Велинова октомври 30, 2015 в 1:25 pm

  Едно хубаво нещо да направят и вие веднага да го оплюете. Знаете ли колко е приятно да се разходиш по алеите около Информацията и Паметника нощем през лятото с приятели, да полегнеш на топлите мраморни плочи и просто да гледаш звездите? Тази обсерватория е прерасна възможност за практическо обучение на учениците и студентите. Спомням си как от двора на училището наблюдавахме Луната с телескоп по инициатива на учителката ни по физика и колко ни беше интересно. А сега пред любознателните деца се откриват цял куп възможности! Пък и с тази обсерватория градът ни би станал притегателно място за организиране на научни конференции от национален и международен характер.

 • Евлампи октомври 30, 2015 в 12:40 am

  Какъв астрономичен център на няколко километра о населено място?Чували ли сте за светлинно замърсяване.Глупости на търкалета.Ще наблюдавате дедовия Ми.Чиста кражба на пари.
  Шмоко.бг: Глупости пишете вие. Уличното осветление не работи и условията са си баш подходящи, така се елиминира светлинното замърсяване от север.

 • LS октомври 29, 2015 в 6:50 pm

  По-скоро заради избора на ректор в петък. 😉

 • Шмоко от зоокъта октомври 29, 2015 в 6:34 pm

  Защо днес я откриват, след като не са монтирани телескопите и щяла да заработи за деня на астрономията. А, да, сигурно заради балотажа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *