Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Покрив под луната

Няколкостотин шуменци, основно участници в социалната мрежа фейсбук и студенти наблюдаваха пълното лунно затъмнение от покрива на корпус 3 на Шуменския университет. Част от тях опознаха и звездното небе и се научиха да разпознават самолет от звезда 😉


В нощта в сряда срещу четвъртък от територията на България наблюдавахме най-дългото лунно затъмнение от 11 години насам, а в астрономическата обсерватория за наблюдения бяха подготвени пет телескопа и една зрителна тръба. Опашката пред витата стълба към покрива на трети корпус можеше да се конкурира само с тези при записването на първокурсниците.


Най-голямо стълпотворение имаше пред 15-сантиметровия огледален менисков телескоп, монтиран в астрономическия купол с диаметър три метра. Звездобройци се изчакваха търпеливо за да видят как сянката на земята изяжда постепенно лунния диск. На покрива с посетителите бяха заместник-ректорът на университета доц. Драгомир Марчев, който е физик-астроном и директор на астрономичния център и главен асистент Борислав Борисов, който пък настройваше телескопите на мераклиите да видят луната отблизо.

 


 


 

Въпреки че поводът за нощната суматоха беше лунното затъмнение, нощното небе предизвика не по-малък интерес и ако не друго абсолютните лаици разбраха, че мигащите мърдащи звезди са всъщност самолети. Голяма част от аудиторията, без да си признава беше изненадана и от други факти. Досега са си мислили, че Летния триъгълник е пространството, заключено между “Мамагая”, “Колозеум” и “Жак”. Да, но не. Някакво момче с лазер дълъг до звездите размахваше от покрива показалка по звездното небе и твърдеше, че Летният триъгълник било това черното между три звезди. Защо точно между тези три при такъв избор – не разбрахме. В трите му ъгъла вместо А, Бе и Це били сложени Алтаир, Вега и Денеб.

 


Алтаир е най-ярката звезда от съзвездието Орел и единайсетата по яркост на небето и означава на арабски Летящ ястреб, това си го прочетохме вече като слязохме от покрива. Вега била от съзвездието Лира, а Денеб от Лебед. Този с лазерчето си приказваше като рибар вечерно време на язовир на три бири – намерил бол слушатели.

 


Щракнахме му малко в лицето, дано се усети и посмали малко но… Едно на нула за него. Само дето го бяхме заподозрели. Оказа се, че момчето с лазерчето е Сунай Ибрямов, председател на студентското астрономическо общество, който има вече в астрономическия си актив три открити непознати астероида.  


По-мързеливите, на които не им се разкарваше до студентското градче гледаха затъмнението излегнати направо на зеления асфалт по бул. “Славянски”, някакви хора с тръби имаше и в района на парк “Студентски”.

 


Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *