Имате ли доверие на общинския съвет в Шумен?
Да

or

Не
гласували: 330

Шпионин с президента

Шуменец със смъртна присъда за шпионаж беше през цялото време край президента на Турция Абдуллах Гюл при посещението му в България. Мистериозният член на делегацията е съветвал последователно турските президенти Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер и Абдуллах Гюл по българските  въпроси. В двора на Томбул джамия 91-годишният Осман Калъч се разприказва и изпадна в спомени за интериора на джамията, разказа, че е бивш преподавател в “Нювваб”, а в Турция го знаят и като писател-изследовател. 


Калъч пристигна в страната, в която се е родил за първи път след 46-годишно отсъствие. В Шумен, когато редили програмата, се чудили защо Гюл ще ходи в училището срещу джамията, при положение, че децата са във ваканция. От българския протокол обаче се досещали – инициатор за това отбиване бил бившият учител, който явно е искал да види училището, в което е работил някога. 


Името на Осман Калъч звучи  като извадено от шпионски роман, а историята му е готова за сюжет на тази тема и е описана в мемоарите му “Жертви на съдбата” (1988, Анкара), която все още не е превеждана на български език. Фамилията Калъч идва от старото име на Ножарево, откъдето е семейството му. (Не бива да се бърка с Мустафа Калъч, осъден през 1976 година пак в Шумен по процеса срещу групата „Златен рог“ ). Роден е през 1920 година в Шумен и тук завършва средно и висше духовно училище. В началото на 40-те става преподавател в  “Нювваб”. Разказват, че владеел еднакво добре литературен турски и книжовен български, дори се случило да превежда лично на Георги Димитров. Това станало по време на посещението на югославския лидер Йосип Броз Тито в България. Двамата пътували с влак до Варна и на гара Шумен Димитров направил от прозорците на влака обръщение към турците, събрани на гарата от целия Делиорман да ги приветстват, а Калъч, поканен от приятел трябвало да преведе. Цялата история е описана в „Жертви на съдбата“.

 

 

 


 

Осман Калъч е лежал в Шуменския затвор заедно с турския шпионин Мехмед Фуад,

а през 1965 е разменен с Турция за български разузнавач.

 

 

През 1948 година агентът на ДС Хасан Османов помага Осман Калъч да бъде разкрит и арестуван за създаване и ръководене на резидентура на турските служби в Шумен. Калъч бил изградил мрежа заедно с четирима ученици от “Нювваб”. Съдът в Шумен го осъжда на смърт. След избора на първия демократичен премиер на Турция Аднан Мендерес обаче отношенията с България се стоплят и впоследствие присъдата е заменена на доживотна, а след това на 20 години затвор, от които шпионинът излежава 13 до 1962.

 

Лежи първо в Шуменския затвор заедно с легендарния турски шпионин Мехмед Фуад, после и в лагера в Белене. След излизане на свобода го устройват на работа в мебелния завод “Август Попов”, ДС му настанява полковник под прикритие да работи с него и вероятно в архивите на службите се пази резултатът. През 1965 Калъч вече е на свобода и заедно с още 7 български турци, осъдени за шпионаж му е разрешено да напусне България и осмината са разменени за български шпионин, заловен в Истанбул 10 години по-рано.

 


След пристигането в Турция Калъч започва работа в МВнР, работи и в българската секция на турското радио в Анкара. Въпреки, че е съветвал най-малко трима президенти по въпросите, свързани с България, според официалната информация, потвърдена днес и от собствените му думи, досега Калъч не беше се връщал в родината си. Когато напуснах България имах дъщеря на 2.5 години. Не знаех, дали ще я видя някога, срещнахме се вече в Турция, когато тя беше вече на 19 през 1984, разказа днес съветникът на турския президент, който оглавява в момента Фондация за социално подпомагане и икономически изследвания на балканските изселници BISAV.

2011-07-12

 

Коментари

  • завалия юли 13, 2011 в 10:38 am

    Оле-е! не го е срам тоз Трендафил – да води шпионин със себе си в една европейска страна. Докладвайте на външния министър /нашия/ – ще му даде да се разбере!!1

  • ловец юли 12, 2011 в 10:25 pm

    Както хубаво сте го заградили да бяхте му турили и едно кръстче, че някой да дръпне… Ех, мечти, мечти.