Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

Затъмнение на покрива

Шуменци гледаха слънчевото затъмнение от покрива на Корпус 3 на университета, където се намира астрономическата обсерватория. Покривната площадка се напълнила с мераклии още в осем сутринта въпреки обявения по-късен час.

 

На разположение на наблюдателите имаше рефлекторен телескоп, а нащърбеното слънце се прожектираше и на екран, което даде възможност на запалянковците да си направят селфи за фейсбук. Други пък наблюдаваха слънчевия диск през специалните очила и от другите телескопи, поставени на терасата на астрономическия център.

 

“Слънчевите затъмнения са много добре изучени астрономически явления и няма защо да се свързват с опасност от апокалиптични събития”, отговаряше на въпроси астрономът от катедрата по теоретична и приложна физика в Шуменския университет Сунай Ибрямов. 

 

Проф. Дияна Кюркчиева разясни, че слънчеви и лунни затъмнения има поне два пъти в годината, но се наблюдават от различни части на земната повърхност. “Природният феномен се случва всяка година, но ние рядко го виждаме. Например при пълното слънчево затъмнение през 1999 г. в Англия не бяха наблюдавали такова от 700 години”, разказа проф. Кюркчиева.

 

Организатори на събитието са Студентското астрономическо общество на Шуменския университет и Регионалният академичен център.

 

Снимка: Varg


2015-03-20

Коментари

  • ожжжжжжжжжш март 24, 2015 в 11:30 am

    шжш

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *