Европа (зелено) или Русия (червено)?
Да

or

Не
гласували: 373

100 минути тъмнина

100 минути ще трае пълната фаза на лунното затъмнение, което ще се случи в нощното небе в сряда срещу четвъртък. Полусянката ще захапе месечината 34 секунди след 20.24, а явлението ще приключи точно в 2 часа и 45 секунди след полунощ. В Шумен ще го наблюдава и ловецът на звезди Сунай Ибрямов.

 

Астрономическият център на Шуменския университет ще бъде отворен през нощта за всички изкушени от звездното небе шуменци. Пълните лунни затъмнения се наблюдават по време на пълнолуния, когато Луната, Земята и Слънцето се подредят в една права линия, обяснява председателят на студентското астрономическо общество на Шуменския университет Сунай Ибрямов. Името на студента по астрономия нашумя след като стана първооткривател на неизвестни до този момент астероиди, а Центърът за малки планети в Харвард потвърди откритията му. Българските наблюдатели ще могат да видят всички фази на затъмнението без първия контакт с полусянката.  

 


Един от телескопите, с които ще може да се гледа пълното лунно затъмнение в Шумен.

 

За разлика от слънчевите затъмнения лунните могат да се наблюдават без специални предпазни средства, т.е.  с голо око или инструменти като бинокъл, далекоглед и могат да бъдат заснети със сравнително нескъп фотоапарат. Астрономическият център се намира в Корпус 3 на Университета – между общежитията и Ректората. Вратите на обсерваторията ще бъдат отворени за посетители от 21.00 до 1 часа през нощта. За наблюденията са приготвени пет телескопа и една зрителна тръба, но изричната уговорка на организаторите са, че затъмнението ще се гледа при… ясно небе. Всеки посетител ще получи и подарък – вестник “Телескоп”, списание “Андромеда” или лунен календар за 2011 година плюс календарче, издадено от студентското астрономическо общество.

 

2011-06-12

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *