Подкрепяте ли пилотите от „Граф Игнатиево“?
Да

or

Не
гласували: 131

Магистър звездоброец

Софийският университет даде диплома на единствения си магистър по астрономия тази година – нашето момче от Шумен Сунай Ибрямов, възпитаник на проф. Диана Кюркчиева.

 

Сунай завършва магистърския курс с успех 6.00 и си има златна значка за пълно отличие (в малката кутийка на снимката). Връчил му я лично зам.-ректорът на СУ проф. дфн Атанас Герджиков. 

 

Сега Сунай, който от година и половина работи в Института по астрономия с НАО, е кандидат за докторант и след 2-3 седмици ще се яви на конкурсните изпити, макар че конкуренция надали ще има – той е единственият възможен кандидат за обявените три места в три различни специалности. Той е кандидатствал за „Астрофизика и звездна астрономия“.

 

Когато го зачислят за докторант, заедно с научния ръководител ще определят и темата, по която ще пише и работи през следващите три години. Иска му се темата да е за активността на звездите от Т Tauri тип и сходни на тях обекти, каквото и да означава това Undecided. Преди да напише докторската си дисертация обаче, ще посещава курсове и ще държи още трудни изпити.

 

Младият астроном споделя, че след като защити дисертацията си, иска да се върне да работи в Шумен, но това не зависело само от него.

 

А пък онзи астероид, с който директорът на националната обсерватория опита да сплаши премиера из ония дни, за да получи пари, бил номер 99 942 и се казвал Апофис и вероятността да удари Земята била 1 към 250 000, уточнява Сунай, защото го питахме. Това обаче няма да се случи днес или утре, нито пък на 20 декември т.г., а чак през 2036 година. „Дотогава ще се определи точната му орбита и ще стане ясно дали ще ни удари или ще ни се размине“, шегува се астрономът.

 

Нашият звездоброец е носител на националния приз „Студент на годината 2011“ за постижения в професионалното направление „Природни науки, математика и информатика“. Присъден му е от Национално представителство на студентските съвети в България и от Министерство на образованието, младежта и науката. Има и много други награди, но казва, че тази му е една от най-ценните.

 

 

2012-11-21

 

Коментари

 • Анонимен ноември 22, 2012 в 5:28 pm

  Ало, Шебек, момчето е магистър на Софийския университет, и той ли е селски.

 • адаш ноември 22, 2012 в 2:06 pm

  Поздравления на младежа! Само така да продължава напред с професионални успехи

 • rr ноември 22, 2012 в 9:16 am

  Браво!!!! Браво на момчето! Много успехи му желая!

 • шебек ноември 21, 2012 в 11:07 pm

  Дето има ноти, нема банкноти (Т.Колев)
  По-добре първи на село, отколкото – последен в града (неизвестен селянин) 😉

 • Шмоко Оригинал ноември 21, 2012 в 9:08 pm

  Радвам се, че има такива млади хора!..

 • Иво ноември 21, 2012 в 6:29 pm

  Браво на момчето!