Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Един маратонец в Атина

33-годишният шуменец Стоян Бонев пробяга целия път на древногръцкия воин Фидипид от гр. Маратон до Атина в 36-тото издание на Класическия маратон в гръцката столица през уикенда и развя триумфиращо на финала флага на Шумен. Покоряването на разстоянието от 42 километра и 195 метра отне на любителя маратонец 4 часа и 8 минути. Това го класира в първата четвърт на близо 19-те хиляди стартирали в “бащата” на маратоните.

 

“В момента живея и работя в София в една международна компания, занимавам се с туризъм и работя и като екскурзовод, а от няколко години у мен се запали интерес към бягането.” – разказа пред Шмоко.бг финалистът от Атина. Първоначално започнал участие в състезания за любители, каквито в последните години не липсват, докато стигнал до Маратона на София.

Покрай свой приятел се запалил да опита силите си и в Класическия автентичен маратон в Атина. Първоначално ходел да побягва след работа, но разбрал, че за участие в голям маратон е нужна специална подготовка. Малко повече от месец преди състезанието се хванал да тренира с групичка ентусиасти от “Адидас рънърс” в Борисовата градина, които правели т. н. структурирани тренировки с подготовка на мускулите и разгрявки.

В гръцката столица имало поне стотина българи – индивидуално, в приятелски групи или от различни спортни клубове, които стартирали в блокове от по няколко хиляди души според резултати от досегашни участия в състезания. Така Стоян и да иска нямал възможност да бъде “с компания”.

 

Първите 20-25 километра минали сравнително леко. Между 30-ия и 35-ия дошла кризата, за която бил чел и бил чувал други да разказват. След като превъртял обаче 35-ия километър, енергията му се завърнала и продължил да бяга както в началото.

 

“Не съм бягал в други подобни маратони, но този наистина е труден заради трасето, което минава през няколко хълма.” – описва впечатленията си шуменският маратонец. Докато бягал някой видял надписите България и Шумен върху екипа му. Потупа ме по гърба с обръщението: “Градски!”, но не го познах, пожелахме си успех и продължихме, разказа още Стоян.

 

 

Стартът на Атинския маратон е в историческото селище Маратон, откъдето през 490 година преди н. е. гръцкият стратег Милтиад заповядал на известния с бързото си бягане воин Фидипид да достигне до Атина и да съобщи на жителите й, че персите, начело с Дарий са отстъпили. Фидипид наистина изминал трасето смъртно уморен, успял да каже: Радвайте се, победихме! и рухнал мъртъв. През 1896 година маратонът е включен като дисциплина на Олимпийските игри през 1896 и оттогава по целия свят годишно се провеждат над 800 маратона. Този в Атина е рекламиран като единствен и автентичен, защото повтаря трасето на Фидипид. Финалът пък е на стадиона, където са проведени първите съвременни Олимпийски игри.

Коментари

  • Таня Стойкова ноември 13, 2018 в 11:30 am

    Гордост за Шумен , гордост за Бьлгария!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *