Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Посланикът на Чехия в Шумен

Кметът на Шумен се срещна в ранния следобед днес с извънредния и пълномощен посланик на Чешката република в България. Н.Пр. Душан Щраух е в Шумен по покана на Любомир Христов, за да се запознае с Индустриалния парк и с условията, които той предлага на инвеститорите, за да изградят в него свои производства, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В срещата участваха и Емил Кимак (Emill Kimak), представител на фирма SOR Libchavy за България и Индржих Худи (Jindřich Chudý), който отговаря за международните контакти.  Чешката СОР Либхави е производител на модерни автобуси, тролейбуси и електробуси. „Търгуваме със Словакия, Унгария, Полша, прибалтийските държави, Русия, Исландия, Фарьорските острови, но към момента България е най-интересният пазар за нас. Вече работим със Стара Загора и Сливен“, обясни Индржих Худи.

По време на срещата Любомир Христов посочи, че индустриалното развитие на Шумен е един от приоритетите в управленската програма на неговия екип. 17 са вече инвеститорите в парка само за две години. Със сигурност обаче най-важно е мнението на предприемачите, затова е добре, че посланикът е на посещение заедно с представители на бизнеса, каза още Христов. След срещата той предложи заедно да посетят шуменския индустриален парк и да се убедят сами във възможностите, които предлага, съобщават от общината.

Любомир Христов и посланик Щраух разговаряха и за доброто партньорство между общината и Чешкия културен център. Кметът припомни, че повече от 15 години Регионалната библиотека в Шумен и Народното читалище „Добри Войников-1856“ работят по съвместни проекти, организират изложби, представят чешки и български автори и филми. Душан Щраух предложи изложбата „Българските чехи“ да гостува и на Шумен. Тя разказва за дълбоките корени на българо-чешкото приятелство и за първите чехи, които идват тук и помагат за укрепването на българската държава след Освобождението.

Кметът Любомир Христов покани посланика на Чехия отново да посети града ни и в знак на приятелство му подари плакет с пожелание за здраве и дълголетие.

По-късно областният управител проф. Стефан Желев също прие г-н Душан Щраух, който днес е на първо посещение в Шумен. По време на срещата, в която участваха заместник-областните управители Петко Шаренков и Ширин Вели, проф. Стефан Желев представи особеностите в икономическото развитие на област Шумен. Той акцентира върху бързото индустриално развитие на областния център през последните няколко години и необходимостта от стимулиране на инвестициите към по-малките общини, където липсата на заетост за хората остава проблем, съобщиха от пресцентъра на бластната управа.

Областният управител запозна чешкия посланик с богатото културно-историческо наследство в региона и посочи, че през последните години все повече туристи посещават историческите обекти, но продължават усилията на централната и местните власти за подобряване на инфраструктурата и популяризиране на забележителностите в региона.

В края на разговора областният управител проф. Стефан Желев и Н. Пр. Душан Щраух се обединиха около намерението си да бъдат осъществени нови срещи за задълбочаване на взаимното сътрудничество.

В следобедните часове кметът Любомир Христов показа на високия гост Индустриалния парк и на место го запозна с възможностите за инвестиции. Посланикът на Чешката република в България Н.Пр. Душан Щраух заедно представител на фирма СОР Либхави за България Емил Кимак и Индржих Худи, който отговаря за международните контакти посетиха бяха впечатлени от развитието на парка и от партньорството между общината и частния инвеститор. Те поискаха повече информация, която да популяризират пред чешкия бизнес и изразиха желание да се възстановят двустранните контакти в областта на автомобилостроенето, още повече че имаме примера с успешното сътрудничество с чешкия LIAZ  през 70- години, съобщиха от пресцентъра на Общината. 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *