Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 406

Звънецът би!

8427 ученици в Община Шумен прекрачиха в първия учебен  ден училищния праг. За пръв път звънецът би за 749 първокласници. Броят на първолаците тази година е със 161 по-малко от предишната, но това не попречи на приповдигнатото настроение на малчуганите и техните учители в училищата в цялата община.

 

“Какъвто и огромен проблем да стои пред вас или страната ви, той може да бъде решен частично чрез образованието, изобщо нерешим без него, а в някои случаи образованието решава всичко.” С тази теза на основателя на Масачузетския университет Николас Негропонте се обърна към ученици, родители и учители директорът на СУ “Йоан Екзарх Български” Валентина Тодорова.

 

Валентина Тодорова, директор на СУ “Йоан Екзарх Български”.

“В това училище всяка класна стая и процесът, който се провежда в класната стая е дигитализиран. От три години в училището се провежда обучение в начална степен, което наричаме иновативно и е обучение, което отговаря на потребностите на нашето време. Защото ние, учителите в това училище, знаем, че живеем на границата на две епохи – на книжната и на дигиталната. Осъзнаваме, че, ако искаме да дадем добро образование, образование, което да бъде в крак с времето и с поглед в бъдещето, ние трябва да използваме дигиталните технологии.” – каза пред събралото се множество Тодорова.

 

83 първокласници влязоха в първия учебен ден в училището, което претендира да е най-старото в Шумен – НУ “Илия Р. Блъсков”. Тържеството започна с молебен за благоденствие, отслужен от отец Иван за здравето на всички ученици и техните учители, а в деня на Вяра, Надежда и Любов, отецът подари на училището икона с образа на тяхната майка – Света София. Директорът на училището Иван Николов отправи поздрав към ученици, учители и родители.

“Днес е вашият ден, ден на децата и техните родители. Днес е празник, защото влизаме в обновено училище, за което трябва да благодарим на Община Шумен в лицето на кмета Любомир Христов и на строителите, които се справиха с трудната задача. Скъпи първокласници, училището ще ви помогне да откриете света, доверете ни се. Пожелавам на всички да съхранят завинаги стремежа към знания, детското любопитства и усмивките си.“, каза Иван Николов и пожела успешна нова учебна година на всички.

С художествена програма, танци на шампионите от “Луди млади” и изпълнение на китари започна учебната година в най-голямото шуменско училище СУ “Сава Доброплодни”, където ще се обучават 1430 ученици, 17 процента от всички ученици в общината в 57 паралелки.

1430 ученици посреща през новата 2018/2019 година СУ “Сава Доброплодни”.

Със специално писмо-приветствие до директора Албена Иванова Неделчева към  учебното заведение се обърна министър-председателят Бойко Борисов. “Приемете моите сърдечни поздрави по повод тържественото откриване на новата учебна година в Средно училище “Сава Доброплодни” в Шумен.

Благодаря предварително на учителите за труда им и за личната им посветеност в тази отговорна професия. Сигурен съм, че грижата им за постиженията на всеки техен възпитаник ще им донесе много поводи за гордост и удовлетворение от добре свършената работа. На всички ученици пожелавам, много успехи, и упоритост в учението. На добър час!” – се казва в писмото на премиера.

Във всички училища беше прочетено приветствие от кмета на Шумен Любомир Христов, който въпреки предварително обявеното му гостуване за тържеството в НУ “Илия Р. Блъсков” не се появи сред официалните лица. Присъствието на ВИП-овете е деликатна тема и въпрос на междудиректорски междуособици всяка година, като присъствието на кмета или някой от заместниците му се тълкува като благоразположение към учебното заведение. Според неофицална информация още на срещата с директори на учебни заведения миналата седмица кметът казал, че няма да отиде на нито едно “откриване”, но ще посети всички училища вече след старта на учебната година, за да се запознае с проблемите, които срещат в ежедневието си. Във всички училища беше прочетен поздравителен адрес от кмета Любомир Христов, в който той поздравява учителите и им пожелава успешна нова учебна година, изпълнена с удовлетворение и отлични резултати. На първокласниците чрез писмото си кметът пожелава вълнуващо пътешествие и доверие към учителите, които винаги ще ги напътстват и окуражават.

Четири училища започват учебната година все още с ремонтни работи, които ще продължат на места и до края на годината. В НУ „Ил. Р. Блъсков“ и средните училища „П. Волов“, „В. Левски“ и „Тр. Симеонов“ по програма „Региони в растеж“ са вложени за основни ремонти и саниране 13 млн. лв. Отделно от тази програма общината вложи 60 000 лв. от бюджета на общината за други ремонти работи в общинските училища. От държавни трансфери са получени 265 000 лв. за ремонти и оборудване в СУ „Йоан Екзарх Български“ и ПГМ „Н. Попович“.

 

 

Въпреки ремонта цветно и с настроение започна учебната година в СУ “Панайот Волов”

Ремонтът по част от етажите не попречи на тържественото откриване на учебната година в СУ “Панайот Волов”, където работата по “Региони в растеж” е в разгара си. Продължаващият ремонт няма да попречи и на учебния процес, гарантира пред Шмоко.бг директорът на училището Ема Радушева. “Два етажа са затворени – първи и втори, разполагаме с третия и четвъртия, поради което ще учим на двусменен режим, докато приключи ремонтът на първите два етажа.” – каза Радушева.

Директорът на СУ “Панайот Волов” Ема Радушева показа вече ремонтираните части от училището и обясни, че строителите трябва да приключат основната си работа до края на октомври.

Учениците влязоха в 17 класни стаи, 17 остават още затворени и ремонтът в тях трябва да приключи до края на октомври. По думите на Радушева с осъществяването на реконструкцията  наполовина ще се намалят разходите за електроенергия, тъй като навсякъде осветлението е заменено с енергостпестяващо LED осветление. “Ще бъдат подменени радиаторите, сменен е котелът за отопление, инсталацията, така че разходите за консумативи като цяло ще намалеят.” – добави директорката. След края на ремонта училището ще разполага с четири мобилни компютърни кабинета и един мултимедиен кабинет, в който ще се води обучението на специализираната паралелка по компютърна графика.


 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *