Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 150

Деца с палка

15 деца от четири училища в Шумен станаха асистенти на катаджиите за час в рамките на кампанията “Да пазим нашите деца”, организирана от ОДМВР – Шумен със съдействието на “Алкомет” АД. Акцията, в която участваха малките ученици е част от  мероприятията на областната дирекция за безопасността на децата преди и по време на новата учебна година, обясни говорителят на ОДМВР Ася Йорданова. Малките катаджии учат в различни шуменски училища, но посещавали една и съща занималня през лятото и с няколко посещения и в областната дирекция на МВР станали приятели с полицаите. Затова ги поканили за най-новата инициатива, свързана с безопасността на движението.

В централна част на Шумен  момчетата и момичетата под указанията и надзора на униформените служители спряха за проверка десетки автомобили. Децата с палките отправиха искрени апели към водачите за разумно шофиране и да пазят децата. Шофьорите получиха листовки със съвети по пътна безопасност и сенници за автомобили с призив „Да пазим нашите деца“.

Кампанията е подкрепена от “Алкомет” АД, която и този път подаде ръка на пътната безопасност в региона и е финансирала сенниците и листовките за водачите.. “Този път подходихме малко по-нестандартно с изработване на сенници за автомобили. Когато водачът получи такъв сенник и след това го постави на стъклото си той ще бъде съпричастен към кампанията, посланието ще бъде видяно и от друти шофьори и пешеходци и ще насочи вниманието към опазване на децата.

Седем са пътните произшествията с участие на деца, които са възникнали на територията на областта през летните месеци. Три от тях са били през месец юни, когато деца са пострадали като пътник и  пешеходец. За щастие инцидент, в който дете е било зад волана на лек автомобил и е участник в произшествие се е разминал без последствия. През юли в произшествия като пътник и водач на велосипед  са били леко ранени  две деца, а през август са регистрирани инциденти с деца като водачи на велосипед и мотопед, като и в двата случая не са получили наранявания.

“Кампанията за намаляване на инцидентите с участието на ученици ще продължи през цялата учебна година с различни инициативи.  Първите уроци по пътна безопасност децата получават от своите родители и продължават да ги учат цял живот.  Призоваваме родителите винаги да бъдат за пример  и никога да не правят компромиси със сигурността на децата на пътя. Днес сме в Шумен, утре сме във Велики Преслав, след това в Нови пазар и Каолиново в последния ден от седмицата.” – каза още Ася Йорданова.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *