Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 150

Кавал от рог

 

Кавал от еленски рог, изработен от шуменския майстор Георги Димов, грабна приза за най-атрактивен сувенир в конкурс, организиран в рамките на ХХII Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ във Варна. Ръчно изработената кукла „Мария с народна северняшка носия“,  родена в ръцете на Детелина Димитрова от Девня спечели второ място, а трета награда получи дървеното пано „Жена с менци“, изработено от Тодор Танев от Варна.

Победителят Георги Димов се занимава от 3 години с изработка на народни музикални инструменти, като се е специализирал предимно в гайди и кавали. „Също така съм музикант и свиря на кавал в ансамбъл „Мадара“ в Шумен. Този кавал от еленски рог е изцяло моя изработка. В конкурса „Сувенири“ реших да участвам с нещо по-различно. Оказа се, че идеята ми е печеливша“, коментира изкусният майстор. Победителят демонстрира и как се свири уникалния музикален инструмент, изработен от еленски рог.

„По време на тазгодишното изложение общо 84 авторски произведения бяха изложени в специално изградена сувенирна палата, разположена до галерия „Къщата на майсторите“. Тук пред вас сме изложили 15-те сувенира, които гражданите на Варна и гостите на Панаира номинираха. От всичките 84 сувенира имаше много, които заслужаваха да достигнат до втория етап на конкурса, но в крайна сметка гласуването определи тези 15, каза Веселина Савова, организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата.

Авторите на отличените произведения в конкурс „Сувенири“ ще получат грамоти за участие, а класиралият се на първо място  – парична награда от 150 евро. Те ще им бъдат връчени на официалното закриване на 22-ия Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” на 21 август от 20 часа на сцена „Раковина” в Морската градина на Варна.

Коментари

  • Венко август 22, 2018 в 1:01 pm

    Браво Гоше! Ти си нашата гордост! Продължавай да ни радваш със своите изобретения!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *