Доволни ли сте от живота си?
Да

or

Не
гласували: 162

Кмет с китара

Албум с авторски песни на български език подготвя бившият кмет на Шумен Красимир Костов, когото по време на последното издание на “Шумен бард” публиката видя и чу с китара в ръце като изпълнител на песен на Владимир Висоцки. “Аз съм си бард и съм написал 15 песни, които скоро ще събера в албум” – разказа пред Шмоко.бг Костов, който беше начело на Шумен в продължение на два мандата.

Една от първите злободневни песни на гражданска тематика Красимир Костов написал в началото на 90-те години на миналия век, а мишени на музата му станали премиерът Филип Димитров и председателят на Народното събрание Александър Йорданов. “Щяха да карат петрол в България. Песента започваше с думите: “Един дебел и кьорав депутат, решил да става шут и т. н.” – разказа бардът Костов. Песента ще влезе в бъдещия албум наред с най-новите му произведения. “Последната ми песен е за корупцията. Мога да ти кажа само припева: Корупция,  корупция, корупция и т. н.” – открехна процеп към творчеството си Костов.

Песните, които са по текстове и музика на екскмета били много повече, но 15-ина е заделил за албума, чиято премиера планира за средата на идната година. Ще направя мини концертче, ще поканя моите приятели бардове от България по-известните. Може би на 25 юли, когато почетем смъртта на Висоцки.

“На моите деца навремето свирех и пеех следната песен: “Една… козичка… живеела в горичка…една… козичка… живеела в горичка….една… козичка… живеела в горичка” – и си го представи това пеене с усмивките на дечицата – 4-5 годишни в леглото пляскат и пеят. И сега дъщеря ми като си дойде от София вика: Тате, айде пак да изпеем онази песничка” – спомня си музикалното си минало Костов. А китарата усвоил заради… руския език. Това бил единственият начин да получи висока оценка по руски, като впечатли преподавателката. “Китарата я овладях по необходимост. Исках да имам 6 по руски език в университета и си казах, че мога да спечеля Елена  Георгиевна с песни на Висоцки. Седнах и учих китара. И понеже съм ходил на курсове по акордеон и пиано и познавам хармонията като теория,  сам започнах да си търся точките на китарата за да си направя гами и акорди.  След това се оказа, че съм оптимизирал до такава степен тоналностите на грифа, че съм уцелил всеизвестните ла минор, сол мажор, ре минор и ми мажор. После лющех пръстите, защото много се подуваха,  докато свикнат, но успях.” – разказа за приключението си с китарата бившият кмет.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *